Elaborat koji je sačinila stručna radna grupa na čelu sa vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.

- Ispravljamo historijsku nepravdu. Ucrtavamo Kanton Sarajevo na listu uređenih zajednica koje se razvijaju. Ne želimo više biti u civilizacijskom zapećku. U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način. Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora - obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Navode kako je današnjom podrškom Vlada KS potvrdila svoje opredijeljene za projekte koji će dugoročno biti na usluzi građanima.

- Ovim je također potvrdila stajalište i argumentaciju iz Elaborata prema kojima će nedvojbeno helikopter imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spašavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći, prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja, i slično – ističu iz Press službe Vlade KS.

Vlada i MUP KS ovim projektom izvršavaju obećanje dato u mandatu 2019. godine o osnivanju helikopterske jedinice MUP-a KS, kao obaveze prema građanima, posebno u smislu spasilačkog i interventnog karaktera.

- Kolika je potreba za nabavkom i stavljanjem u funkciju helikoptera vidjelo se i iz nedavnih alarmantnih situacija kada su tokom ljeta na područjima zahvaćenim katastrofalnim požarima bili dovedeni u opasnost i životi i imovina stanovništva, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za pomoć vojnim helikopterom Oružanih snaga BiH – navodi se u saopćenju.

Ministar Katica je kazao da ne žele da zavise od drugih a posebno ne od onih kojima dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine nije važna.

- Osnivanje helikopterske jedinice MUP-a KS, znak je naše kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu, te je važno za naš integritet, samostalnost i samopoštovanje. Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno. Moći ćemo biti bolji i brži, pomagati na način kao što se od nas i očekuje da smo u stanju odgovoriti u 21. vijeku. Raspisat ćemo poziv za višenamjenski helikopter koji može ponijeti minimalno deset ljudi i biti u službi sljedećih trideset godina. Imamo najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen - istakao je ministar Katica.