open-navfaktor-logo
search
Prijem
Promocija Sarajeva - grada filma UNESCO-a u Berlinu
Za vrijeme održavanja 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održan je prijem povodom dodjele statusa grada filma UNESCO-a Sarajevu.
26.02.2020. u 10:46
get url
text

Prijemu su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta, kao i predstavnike gradova filma UNESCO-a Rima i Potsdama.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra te ambasadorica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow. Na prijemu je istaknuto da je status Sarajeva grada filma UNESCO-a prilika za promociju i razvoj grada i povezivanje sa drugim kreativnim gradovima UNESCO-a. Kao jedna od prvih značajnih inicijativa, najavljeno je uvođenje programa poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu kao atraktivnoj snimajućoj lokaciji.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka naglasio je značaj statusa Sarajeva grada filma UNESCO-a za održivi razvoj grada i izgradnju pozitivne slike grada u svijetu te pozvao sve prisutne da dođu na ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

- Berlinale jeste veliki festival, ali Sarajevo Film Festival je poseban - rekao je Skaka.

- Status UNESCO-a je veliko priznanje za našu bogatu filmsku tradiciju, uspješne filmske festivale i velike uspjehe domaćih filmskih autora. Uvođenjem poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu, očekujemo veliku ekspanziju filmske industrije i stvaranje novih prilika za obuku i zapošljavanje mladih kadrova u kreativnim industrijama - rekao je Purivatra i pozvao prisutne filmske radnike da svoje sljedeće projekte snimaju upravo u Sarajevu gradu filma UNESCO-a.

{$galerijaFotografija}

Ambasadorica Winbow je ovaj događaj i status Sarajeva grada filma UNESCO-a istaknula kao izvrsnu priliku za povezivanje Sarajeva i Berlina te naglasila da se upravo kroz kulturu gradi pozitivan imidž BiH u svijetu. Tokom boravka u Njemačkoj delegacija Sarajeva grada filma UNESCO-a se sastala sa umjetničkim direktorom Berlinalea Carlom Chatrianom. Slijedi i posjeta delegacije Sarajeva grada filma UNESCO-a Potsdamu, gradu filma UNESCO-a u Njemačkoj.

Grad Sarajevo je dobio status grada filma UNESCO-a u oktobru 2019. i postao članom globalne mreže kreativnih gradova UNESCO-a, čiji je cilj unaprjeđenje međunarodne saradnje gradova u skladu sa UNESCO-vom globalnom misijom održivog urbanog razvoja i kulturne različitosti. Status grada filma UNESCO-a Sarajevu je dodijeljen kao priznanje za dosadašnja postignuća u kreativnoj oblasti filma, kao i opredijeljenosti grada da film i kreativnost stavi u središte svojih budućih razvojnih strategija, saopćio je Sarajevo Film Festival.

Promocija Sarajeva na Berlinaleu
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.