open-navfaktor-logo
search
Svečano
Promovisana 4.102 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu
Svečana promocija 4.102 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu održana je u utorak u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.
13.12.2022. u 14:21
get url
text

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, čestitao je diplomantima i magistrantima, kao i njihovim porodicama. Istakao je da je Univerzitet u Sarajevu preduzeo brojne reformske korake.

- Vjerujem da će generacija koju promoviramo ove godine u punom kapacitetu koristiti rezultate naših kapitalnih ulaganja u infrastrukturu poput univerzitetske biblioteke gdje nas ovih dana očekuje i potpisivanje ugovora za izvođenje građevinskih radova, kao i novog najmodernijeg kampusa u regiji čiji master plan je u izradi i omogućiće pristupanje finansijskim aranžmanima Evropske unije neophodnim za njegovu izgradnju - kazao je on.

Dodao je da je uvjeren da će znanje i ambicije promovisanih diplomanata i magistranata biti sastavni dio ovog novog uzbudljivog perioda u razvoju Univerziteta u Sarajevu koji predstoji.

Poručio je da Univerzitet i diplomati i magistranti, vođeni progresivnim idejama, zajedno mogu dati nemjerljiv doprinos izgradnji BiH kao države i društva koje će okupljati i ujedinjavati i dalje razvijate sve pozitivne potencijale.

- Političarima poručujem da svoju ratnohuškačku retoriku zamijene ukidanjem moratorija na zapošljavanje mladih ljudi na svim nivoima vlasti i u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini - rekao je Škrijelj.

UNSA traži zapošljavanje 150 asistenata

Istakao je da nije logično da se u svakoj predizbornoj kampanji čuju poruke o zaustavljanju odlaska mladih iz zemlje, a odmah nakon izbora vlade donose moratorije na zapošljavanje.

Vladi Kantona Sarajevo poručio je da Univerzitet u Sarajevu traži zapošljavanje 150 asistenata, jer su to zadnji put uradili 2018. godine, a za protekle četiri godine zbog odlaska u mirovinu i drugih razloga ostali su bez oko 300 članova akademske zajednice.

- Pozivam sve zvaničnike međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH da čašću i funkcijom koja im je povjerena profesionalno i objektivno, bez navijačkih manira u odnosu na bh. političke koncepte istinski stanu iz građane i građanke ove zemlje, sankcionišu sve koji govorom mržnje tjeraju mlade iz ove zemlje. Naši svršeni studenti i studentice ne žele da idu u rovove, a onda u grobove, već žele da rade, i u sigurnom okruženju svjedoče svojim kapacitetima, da formiraju svoje porodice i žive slobodno - istakao je rektor Univerziteta u Sarajavu.

FOTO: AA

Haris Bašić, dogradonačelnik Sarajeva, unaprijed se zahvalio za ono šta će kako se nada promovisani diplomanti i magistranti doprinijeti BiH.

- Neka je svijet pred vama, ali u ovoj našoj zemlji - kazao je Bašić.

Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, rekla je da je sigurna da će s ponosom kao i mnoge generacije prije njih nositi titule, a da će njihova djela slaviti najstariji i najbolji univerzitet u BiH.

- Očekujem i vjerujem da ćete svojom kreativnošću, poštenjem, integritetom i entuzijazmom biti sposobni da stvorite uspješne karijere, porodice, ukratko život na koji ćemo svi biti ponosni - rekla je dodala da očekuje da će biti proaktivni i sposobni da preuzmu odgovornost, spremni da se suoče sa svim izazovima koje nosi život.

Predviđeno je da dodjele diploma budu organizovane na fakultetima i akademija Univerziteta u Sarajevu.

U okviru današnje svečanosti je predstavljen 201 dobitnik posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu. U prvom ciklusu studija 28 diplomanata odlikovano je Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom su odlikovana 84 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobila su četiri diplomanta. Među studentima drugog ciklusa studija, 23 magistranta odlikovana su Zlatnom značkom, 33 Srebrenom značkom i dva studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu. U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 22 studenta Srebrnom značkom, a Povelju su dobila dva studenta.

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2022. godini s prosjekom 10 je Admir Fafić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji studenti drugog ciklusa studija u 2022. godini s prosjekom 10 su Adisa Bolić s Prirodno-matematičkog fakulteta i Tarik Čorbo s Mašinskog fakulteta. Ovim studentima priznanja je uručio rektor Univerziteta u Sarajevu.

Adisina odluka da ostane u BiH nije bila pogrešna

Adisa Bolić u obraćanju na svečanosti rekla je da se sav trud isplatio, čestitajući svima na završenom školovanju te poželivši uspjeh onima koji će nastaviti školovanje.

Ispričala je da su joj tokom srednje škole svi preporučivali upisivanje fakulteta u instranstvu, ali krajem četvrtog razreda srednje škole se predomislila uvjerena da i u BiH može steći znanje koje želi. Istakla je da odluka da ostane u BiH definitivno nije bila pogrešna.

- Količina znanja koju sam stekla na našem fakultetu je toliko značajna da mi je otvorila mnoga vrata i omogućila da mogu birati gdje želim raditi, pod kojim uslovima i na koji način - naglasila je Adisa Bolić.

Istakla je da je bilo i problema, da nije sve bilo savršeno, ali da nikada neće ni biti, ali da su svi problemi tu da bi se riješili i da svi mogu doprinijeti njihovom rješavanju.

- Svima nama treba biti u cilju da svojim radom, nebitno da li kao akademski radnici, doktori, pravnici, ekonomisti, inženjeri, umjetnici ili u nekoj drugoj struci, doprinesemo razvoju društva i boljim uslovima života za buduće generacije koje će odrastati i živjeti u ovoj zemlji - naglasila je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.