open-navfaktor-logo
search
BH Pošta
Promovisana poštanska marka za 300. godišnjicu Sultan-Ahmedove medrese
U atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici danas je svečano promovisana poštanska marka posvećena 300. godišnjici zeničke Sultan-Ahmedove medrese.
20.10.2020. u 15:49
get url
text

Povodom ove značajne godišnjice BH Pošta je u kategoriji Jubileji izdala prigodnu poštansku marku "300 godina zeničke Sultan-Ahmedove medrese", autora Saladina Pašalića.

Tokom promocije prisutnima su se obratiti generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica i izaslanik muftije zeničkog Jakuba ef. Salkice.

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić naglasio je u svom obraćanju da će BH Pošta kao društveno-odgovorna kompanija nastaviti kroz izdavanje poštanskih maraka i drugim aktivnostima davati značaj jubilejima i datumima iz historije naše države.

- Naš cilj je pomoći da se od zaborava sačuvaju vrijednosti, da se pokloni pažnja ljudima, institucijama i naslijeđu naše domovine Bosne i Hercegovine - istako je Mujić.      

Jakub ef. Salkica se u ime muftijstva zeničkog zahvalio BH Pošti i direktoru Mujiću na podršci u radu medrese, te naglasio da će poštanska marka svim generacijama ostati kao uspomena na  godine vrijednog i požrtvovanog rada medrese, ali i cijele zajednice uopšte.

Promocija je bila prilika da se prvi štampani primjerci poštanske marke dodijele reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću,  muftiji zeničkom hfz. dr. Mevludinu ef. Dizdareviću, doc. dr. Ejubu ef. Dautoviću, predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zenica Muhamedu Begagiću, te gosp. Saladinu Pašaliću, autoru dizajna poštanske marke.

Ova marka nosi motiv poslovne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Zenica koja je smještena u neposrednoj blizini Muftijstva zeničkog i Sultan-Ahmedove (Čaršijske) džamije, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Marka je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,00 KM. Odštampan je i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.