Ovim povodom na svečan način obilježena je i četrdeseta godišnjica umjetničkog djelovanja ovog autora.

- AMUS je od svog osnivanja stao na stranu autora sa ciljem da štiti njihova autorska prava. Međutim, ne manje važna djelatnost AMUS-a je i afirmacija njihovog stvaralaštva. Miroslav Pilj se svojim prisustvom i kontinuiranim kreativnim djelovanjem na književnoj, ali i muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine i regiona svrstao u red onih autora čija će djela, bez sumnje ostati trajno zabilježena kao istinski vrijedna i značajna - kazala je, uz ostalo, u uvodnom obraćanju prisutnima direktorica Stručne službe AMUS-a, Lejla Trnčić.

Tokom promocije o djelima Miroslava Pilja i saradnji s njim govorili su brojni priznati autori i interpretatori popularne muzike među kojima su Brano Likić, Ljubiša Racić, Dražen Žerić, Vedad Hadžiavdić, Ranko Rihtman i Boris Novković kao i recenzenti knjige "Nocturno" Aleksandar Bećić i Robert Budimir.

Nazif Hasanbegović, također recenzent kazao je, uz ostalo da pjesnici kao što je Miroslav Pilj ne "izmišljaju" pjesme jer su njegove pjesme, a i izvori inspiracije oduvijek bili tu negdje oko nas.

- Miroslav, zapravo otkriva za nas naše zaboravljene emocije i snove koje smo nekad sanjali što nam njegovu poeziju čini bliskom - naglasio je on.

- Mi smo uvijek veliku pažnju posvećivali stihovima, odnosno tekstovima pjesama koje smo komponovali i izvodili. Upravo zato smo i sarađivali sa umjetnicima kao što su Maja Perfiljeva, Mišo Marić, Duško Trifunović, Želimir Altarac Čičak, Abdulah Sidran itd. Miroslav Pilj po svojoj darovitosti, umijeću i vrijednosti bez sumnje pripada ovoj kategoriji istinskih znalaca pisane riječi i veliko nam je zadovoljstvo bilo sarađivati s njim. Ne sumnjam da su pjesme  kao što su na primjer "U inat godinama" i "Poslije tebe" koje je na Mirine stihove komponovao Slobodan Bodo Kovačević naši evergreeni - naglasio je, uz ostalo Fadil Redžić član legendarne grupe Indexi.