open-navfaktor-logo
search
Mirno okupljanje
Prosvjetari Unsko-sanskog kantona održali protest
Mi samo tražimo da budemo isti kao i drugi. Ako novca nema za nas, onda ne treba da ga ima ni za druge, poručila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić
24.06.2019. u 15:10
get url
text

Nakon što su prije desetak dana održali press konferenciju na kojoj su najavili mirno okupljanje i proteste upozorenja, sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona izveli su danas prosvjetare na trg u Bihaću kako bi vlastima uputili posljednje upozorenje, javlja Anadolu Agency. 

-Okupili smo se da iskažemo nezadovoljstvo odnosom prema prosvjetnim radnicima, jer sve dosadašnje vlade, pa i ova, pokazuju da im nije stalo do obrazovanja i da im je ono zadnje o čemu razmišljaju. Dokaz tome je činjenica da obrazovanju jedino kasni plaća, da, evo svake godine, iako se i mi sami prebrojavamo, oni žele još racionalnije da spajaju škole i spajaju odjeljenja kako bi uštedjeli na obrazovanju i dali taj novac nekom drugom. To je prelilo čašu našeg nezadovoljstva, počevši od nepoštivanja kolektivnog ugovora, kojeg smo potpisali s ovom Vladom računajući da smo došli u situaciju da dijelimo sudbinu ovog kantona, i opet nam ne daju, opet je neko važniji od nas. Mi samo tražimo da budemo isti kao i drugi. Ako novca nema za nas, onda ne treba da ga ima ni za druge - poručila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić. 

Nakon što je u januaru sindikat zakazao generalni štarajk zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, Vlada USK-a dala je čvrsto obećanje da će sa aprilskom plaćom biti izjednačena osnovica, da će u februaru biti urađeni pravilnik o tehnološkom višku, pravilnik o prijemu u radni odnos i ponovna izmjena i dopuna pedagoških standarda, kao i Zakona o osnovnom obrazovanju. Obećanja su bila čvrsta, ali do danas nisu ispoštovana. Sve ovo izazvalo je revolt kod sindikalaca koji najavljuju tužbe i stupanje u generalni štrajk početkom nove školske godine. 

-Imali smo čvrst dogovor sa trenutnom Vladom Unsko-sanskog kantona sa početka ove godine i ono što je do sada krasilo Krajišnike jeste da ono što obećaju, to i ispune. Nažalost, Vlada Unsko-sanskog kantona je pala na ispitu. Ovaj današnji skup im daje priliku da taj ispit polože na popravnom i ispune ono što su obećali sindikatima Unsko-sanskog kantona. U protivnom, neće biti početka školske godine - izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.