open-navfaktor-logo
search
Posljednje upozorenje
Protest medicinskih radnika u Konjicu: Plaće ili idemo u blokadu ceste M17
Nekoliko stotina medicinskih radnika zaposlenih u Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic izašli su na ulice, nezadovoljni zbog kašnjenja isplate ličnih dohodaka usljed blokade računa ovih ustanova od Porezne uprave FBiH.
30.11.2021. u 13:16
get url
text

Osim najavljene protestne šetnje kroz Konjic, radnici su nakratko bili blokirali i saobraćajnicu M17 u mjestu Drece, iako to nisu najavili.

Menadžmenti konjičkih bolničkih ustanova dugo već ne uplaćuju doprinose za radnike, zbog čega su računi i blokirani. Posljednja plaća koju su primili bila je julska. Početkom mjeseca organizovan je štrajk upozorenja, a u petak je započela procedura generalnog štrajka.

- Ovo je posljednje upozorenje nadležnim institucijama i pojedincima. Ukupno 320 radnika već 60 dana nije primilo plaću, koja je pošteno zarađena. Ako se sutra ili prekosutra ne odblokiraju računi bolnica, idemo s potpunom blokadom ceste M17 i protestima ispred institucija, prije svega ispred Porezne uprave FBiH - rekao je predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin.

Pozdravio je i borbu rudara, koji su također nedavno bili na ulicama.

- Oni su imali 13 zahtjeva, a vlast je odlučila da ih ispuni 11. Pozdravljamo to, ali napominjemo i kako mi imamo samo jedan zahtjev i kako je krajnje vrijeme da on bude ispunjen - dodao je.

Uz radnike u Konjicu i danas su članovi Sindikata zdravstvenih radnika HNK. Predsjednik Dalibor Vuković također je najavio radikalnije korake ukoliko se ne ispuni zahtjev radnika iz Konjica.

- Ovih 320 ljudi se do posljednjeg daha bori za živote svojih sugrađana u vremenu pandemije, dok ih vlast ignoriše i ne da im ni lične dohotke. To je zločin protiv čovječnosti. Oni moraju odmah reagovati, računi se moraju odmah odblokirati, a u protivnom idemo u potpunu blokadu ceste M17 - rekao je Vuković.

Konjičke zdravstvene ustanove su jedine u HNK kojima su blokirani računi, iako nisu jedine koje imaju dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.