open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Protest studenata ispred Vlade KS; Forto ih podržao, studenti poručili: Gladni smo i hladno nam je
Loša situacija u studentskim domovima i loš način ophođenja nadležnih prema studentima, razlozi su zbog koji su se članovi Udruženja studenata "Studentskog centra" okupili jutros ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 
07.04.2021. u 10:28
get url
text

Studenti su protestnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo što javne nabavke nema ko potpisati, što uzrokuje i nestašicu hrane u studentskim domovima, te da je ova institucija studentima dužna blizu 100.000 KM. Također, upozorili su da im je u domovima hladno. 

{$galerijaFotografija}

Studentima se obratio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. 

- Zahtjevi studenata koje smo dobili su opravdani. Činjenica je da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem i u narednom periodu ćemo poduzeti neke korake. JU je dugo godina bila predmet porodičnog i stranačkog zapošljavanja. Nagomilani dug je deset miliona maraka. Nemar prema studentima. Podržavamo svaki protest koji je u skladu sa zakonom. Saslušat ćemo se, baviti se ovim aktivno, i kao pravno lice Studentski centar, neizvjesna je sudbina te institucije. Ukoliko nađemo osnove krivičnog djela, podnijet ćemo krivične prijave - kazao je Forto. 

 

Faruk Dević, predsjednik SPUS-a, kazao je da domovi nisu uvjetni za život i da studenti uskoro neće imati hrane niti struje. 

- Porazan je nemar i nebriga za studente koji dolaze iz drugih gradova. Svjestan sam da nisu glasačko tijelo u KS, i to je porazno i krah cijelog društva. Studenti su gladni, studentima je hladno, stvari se moraju mijenjati. To je dugogodišnje nedomaćinsko vođenje samog Studentskog centra - kazao je Dević, dodajući da je SPUS tražio povrat novca studentima koji nisu iskoristili smještaj jer su na Bjelavama formirali izolatorij. 

Istakao je da adekvatne odgovore od Vlade nisu dobili. 

- Želimo odgovore, ne želimo politikantska dezavuisanja - istakao je Dević.  

Studenti su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo simbolično ostavili krompire, pokušavajući ukazati šta su im nadležni do sada obezbjedili. 

 

Protesti, studenti, Vlada KS, 07.04.2021
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.