Ponedjeljak, 05.06.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Protest studenata ispred Vlade KS; Forto ih podržao, studenti poručili: Gladni smo i hladno nam je

Loša situacija u studentskim domovima i loš način ophođenja nadležnih prema studentima, razlozi su zbog koji su se članovi Udruženja studenata "Studentskog centra" okupili jutros ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 

Studenti su protestnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo što javne nabavke nema ko potpisati, što uzrokuje i nestašicu hrane u studentskim domovima, te da je ova institucija studentima dužna blizu 100.000 KM. Također, upozorili su da im je u domovima hladno. 

Studentima se obratio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. 

- Zahtjevi studenata koje smo dobili su opravdani. Činjenica je da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem i u narednom periodu ćemo poduzeti neke korake. JU je dugo godina bila predmet porodičnog i stranačkog zapošljavanja. Nagomilani dug je deset miliona maraka. Nemar prema studentima. Podržavamo svaki protest koji je u skladu sa zakonom. Saslušat ćemo se, baviti se ovim aktivno, i kao pravno lice Studentski centar, neizvjesna je sudbina te institucije. Ukoliko nađemo osnove krivičnog djela, podnijet ćemo krivične prijave - kazao je Forto. 

 

Faruk Dević, predsjednik SPUS-a, kazao je da domovi nisu uvjetni za život i da studenti uskoro neće imati hrane niti struje. 

- Porazan je nemar i nebriga za studente koji dolaze iz drugih gradova. Svjestan sam da nisu glasačko tijelo u KS, i to je porazno i krah cijelog društva. Studenti su gladni, studentima je hladno, stvari se moraju mijenjati. To je dugogodišnje nedomaćinsko vođenje samog Studentskog centra - kazao je Dević, dodajući da je SPUS tražio povrat novca studentima koji nisu iskoristili smještaj jer su na Bjelavama formirali izolatorij. 

Istakao je da adekvatne odgovore od Vlade nisu dobili. 

- Želimo odgovore, ne želimo politikantska dezavuisanja - istakao je Dević.  

Studenti su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo simbolično ostavili krompire, pokušavajući ukazati šta su im nadležni do sada obezbjedili. 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh