Mirno okupljanje

Protest tuzlanskih advokata ispred suda: Podrška kolegama u borbi protiv fiskalizacije

Objavljeno: 27.06.2019. u 14:28 Autor: J. B.

Od odluke Vlade distrikta advokati u Brčkom obustavili su rad i ta obustava i dalje traje

Protest tuzlanskih advokata

FOTO: Faktor

Tuzlanski advokati, njih tridesetak, danas su se okupili na mirnom protestu u blizini Općinskog i Kantonalnog suda Tuzla. Oni su obustavili rad na pola sata u znak podrške svojim kolegama iz Brčko distrikta, kojima je uvedena fiskalizacija.

- Vlada Brčko distrikta od 26. aprila uvela je obaveznu fiskalizaciju za advokate, a to obuhvata i kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji pripadaju Regionalnoj advokatskoj komori Tuzla. U oba entiteta advokati su izuzeti iz sistema fiskalizacije, a odlukom Vlade naše kolege u Distriktu stavljeni su u neravnopravan položaj - kaže predsjednik Regionalne advokatske komore Tuzla Amir Mešić.

Od odluke Vlade distrikta advokati u Brčkom obustavili su rad i ta obustava i dalje traje. Pored tuzlanskih advokata, podršku kolegama dala je i Advokatska komora RS-a, koja je, također danas, organizirala mirne proteste ispred sudova.

- Prije dva dana održana je vanredna sjednice Vlade Brčko distrikta na kojoj je naloženo da Ministarstvo finansija donese akt kojim će advokati u konačnici biti oslobođeni fiskalizacije, ali to još nije provedeno do kraja. Ovaj prostest je izraz naše solidarnosti s njima i potpora da istraju do kraja - kaže Mešić.

Advokatska djelatnost u FBiH je svrstana u obrt te advokati nisu u sistemu fiskalizacije, ali ukoliko imaju promet veći od 50.000 KM ulaze u sistem PDV-a.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije