Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je sve građane koji su se nakon litije u Beranama okupili ispred manastira Đurđevi stupovi da izađu na izbore 30. augusta i da u miru smijene vlast koja je, kako je rekao, uvela bezakonje, prenijele su podgoričke ''Vijesti''.

Nekoliko hiljada građana okupilo se i sinoć na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, odakle su krenuli u šetnju ulicama grada kojima su ranije išle litije. Građani koji protestuju nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a s razglasa su odjekivale crkvene pjesme. Skandirali su "Ne damo svetinje", ali i protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i direktora bolnice u Nikšiću Ilije Ašanina.

Policija je regulirala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani. Skup je završen gdje je i počeo, a prema najavama na društvenim mrežama održavat će se i narednih večeri do 30. augusta. Prije litije u Bijelom Polju, sinoć je u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, održana duhovna akademija prosvjetara Crne Gore, pod nazivom "Vez", u kojoj su se prosvjetari predstavili stihom, pjesmom i likovnim radovima. Litija je u 19 sati krenula s velikog platoa u Nikoljcu, do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Tokom litije došlo je do manjeg incidenta, kada je u dva navrata jedan muškarac krenuo na sudionike sa stisnutim šakama, provocirajući ih, nakon čega je intervenirala policija. U Pljevljima je sinoć organizirana šetnja središnjim gradskim ulicama u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Spontano okupljanje građana počelo je kod crkve Svete Petke, odakle su krenuli u šetnju ulicama kojima je ranije prolazila litija, koju je organizirala Srpska pravoslavna crkva.

Tokom šetnje građani su uzvikivali "Ne damo svetinje, Milo lopove, Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora". Šetnja je završena odakle je i krenula kod crkve Svete Petke gdje su okupljeni građani izgovarali "Oče naš". Šetnja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti održana je i u Andrijevici, prenosi Tanjug.