open-navfaktor-logo
search
Sporna osnovica
Protesti prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu
Osnovica za zaposlene u obrazovanju je 290 maraka, dok je za ostale budžetske korisnike 302 KM, rekao je predsjednik Sindikata
22.11.2018. u 14:46
get url
text

Na današnjim protestima prosvjetnih radnika Unsko-sanskog kantona istaknuto je nekoliko zahtjeva, od kojih je najvažniji izjednačavanje osnovice za isplatu plate s osnovicom organa uprave, odnosno poštivanje ranije potpisanog Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja u ovom kantonu.

- Osnovica za zaposlene u obrazovanju je 290 maraka, dok je za ostale budžetske korisnike 302 KM. Kolektivnim ugovorom je predviđeno da tako bude do septembra ove godine, kada ćemo se izjednačiti s ostalima. Dakle, mi ne tražimo ništa mimo Kolektivnog ugovora, odnosno ne tražimo nikakvo povećanje, nego izjednačavanje osnovice s organom uprave - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja traži se i donošenje i poštivanje Pravilnika o napredovanju, te plaćanje minulog rada za zaposlene u obrazovanju. Također, zahtijeva se i izjednačavanje prava uposlenih u Umjetničkoj školi Bihać sa srednjom stručnom spremom, sa ostalim uposlenicima sa istom spremom, a koji rade u osnovnim školama. Među zahtjevima sindikata su i izmjene Pedagoških standarda, te Pravilnika o tehnološkom višku uposlenika.

- Da ne zaboravimo da je još uvijek goruće pitanje i sustizanje plate koja nam kasni. Nemamo više vremena, jer se s ovim problemima suočavamo više od 20 godina. Ukoliko nas ne shvate ozbiljno i ne ispoštuju barem veći dio naših zahtjeva, mi ćemo organizovati generalni štrajk - ističe predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona rečeno je kako trenutno nema dovoljno novca za ispunjenje svih zahtjeva, ali da je neosporna spremnost i volja za razgovore i pregovore.

- Jednostavno, imali smo vrlo kratak period za rad i djelovanje, a mnogo problema. Dovoljno je reći da imamo 85 miliona maraka akumuliranog deficita i da smo u ovom momentu dobavljačima i ostalima dužni 45 miliona maraka. Moji saradnici i ja ćemo učiniti sve da s našim partnerima iz sindikata nađemo što prije rješenje i da maksimalno poboljšamo položaj naših prosvjetnih radnika. Međutim, sredstva za povećanje osnovice zaposlenima u obrazovanju nisu planirana u ovogodišnjem Budžetu i jednostavno ih trenutno nemamo - ustvrdio je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako upravo zbog tih činjenica ne smije ugroziti ostale budžetske korisnike, uključujući  redovnu isplatu plata i zaposlenima u obrazovanju.

- Mi smo već predstavnicima sindikata predstavili određeni prijedlog sporazuma, kojim smo ponudili da do kraja ove godine zadržimo istu osnovicu za isplatu plata - 290 KM, te da uvažimo njihov zahtjev kada je u pitanju minuli rad. Nažalost, članovi sindikata to nisu prihvatili. Punjenje Budžeta je u ovim mjesecima u padu i jednostavno nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima. Moramo zajednički naći rješenje, odnosno zajedničkim planskim radom osigurati skorašnje poboljšanje položaja prosvjetnih radnika. Samo bih zamolio za malo vremena i strpljenja - istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić.

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja nakon protesta su najavili i svakodnevno organizovanje polusatnih štrajkova upozorenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.