open-navfaktor-logo
search
Iznijeli zahtjeve
Protesti u Sarajevu: Građani traže pravdu za smrt djevojčice Džene Gadžun, ultimatum Vraniću i Vladi KS
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva zdravstva KS, danas se na protestu okupilo više desetaka građana povodom tragičnog događaja i smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.
19.11.2021. u 13:21
get url
text

Okupljeni građani nose transparente "Generacija PRAVDA" i "Tvoja smrt je naša obaveza i borba", te "Smrt Džene je ubistvo" i "Džena, oprosti nam". Okupili su se da izraze podršku porodici Gadžun, da informišu širu javnost o slučaju smrti ove dvoipogodišnje djevojčice, a dostavili su i listu zahtjeva Ministarstvu ispred kojeg su se okupili. 

Organizator protesta Alen Alić istakao je da okupljeni građani Kantona Sarajevo, uznemireni zbog ugrožavanja zdravstvenog stanja i života maloljetne osobe od zdravstvenih ranika PZU "Halimić", od Minisartstva Kantona Sarajevo i ministra Harisa Vranića zahtijevaju:

1. Hitno formiranje nezavisne komisije Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo s osnovnim ciljem definisanja činjeničnog stanja, krivične odgovornosti i oduzimanja dozvola za rad zdravstvenim radnicima PZU "Halimić" i privatne stomatološke ordinacije "Bejtović" po osnovu slučaja ugrožavanja zdravstvenog stanja i života maloljetne osobe prilikom operativnog zahvata;

2. Hitan angažman Inspektorata, odnosno sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu i objavljivanje izvještaja o izvršenom inspekcijskom nadzoru u roku od 24 sata;

3. Hitna privremena obustava rada PZU Halimić i privatne stomatološke ordinacije "Bejtović" do trenutka definisanja krivične odgovornosti i oduzimanja dozvola za rad pojedinaca u navedenim zdravstvenim ustanovama;

4. Pokretanje zakonskih procedura s ciljem izmjena i unapređenja zakonskih odredbi poslovanja privatnih klinika za pružanje zdravstvenih usluga na području Kantonu Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

- Uvjerenja smo da će zaposlenici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i ministar Haris Vranić uložiti maksimalne napore iz svoje nadležnosti da ovaj slučaj dobije sudski epilog i krivičnu odgovornost svih osoba za koje se ona i ustanovi. Ovaj slučaj pratimo od početka i sigurni smo da ćemo dočekati i njegov kraj uz zadovoljenje pravde, a ovaj zahtjev je početak borbe za tu pravdu. Drugi i treći zahtjev su ispunjeni, za preostala dva dajemo rok 15 dana, kada planiramo nove proteste - rekao je Alić.

On je također poručio:

- Dragi inspektori, policajci, tužioci i sudije, u vas imamo puno povjerenje i nemojte to povjerenje iznevjeriti. Ukoliko dođe do pritisaka određenih interesnih grupa, intervenisat ćemo u odbrani prava na život. Dragi mediji, vi ste naš svjetionik u mraku zvanom BiH, vi ste naš glas. Upućujemo vam iskrenu molbu da budete naš glas u ovoj borbi.

Potom se obratio roditeljima preminule djevojčice:

- Draga Amila i Murise, danas 19. 11. 2021. dajemo vam obećanje da će odgovorni završiti u zatvoru. Jedan veliki čovjek je rekao "obećanje je dug". Danas na ovom mjestu zadužili smo se kod drage Amile i Murisa.

Dvoipogodišnja Džena Gadžun preminula je u nedjelju nakon komplikacija operacije obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Sahranjena je jučer u Gornjim Lučanima kod Kaknja. U rasvjetljavanje slučaja njene smrti uključeni su pripadnici MUP-a KS te Kantonalno tužilaštvo i inspekcija.

D24BC3F6-CAEA-42C7-9806-E6E3DBDA99BB.jpeg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.