U prvom susretu koji je Željezničar igrao u Dolini ćupova, po okončanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, Plavi su ugostili gradskog rivala Sarajevo, a rezultat je na kraju glasio 1:1.

Oko 20.000 navijača okupilo se na kultnom stadionu koji je bio svjedok teških ratnim razaranjima agresora tokom opsade bosanskohercegovačke prijestolnice 1.425 dana, a drvenu zapadnu tribini četnici su zapalili još 1992. godine.

Ipak, zadovoljstvo, radost, prkos i ponos osjetili su se tog dana na tribina stadiona u Zvorničkoj 27, a rezultat skoro da je bio u drugom planu.

Plavi su poveli u 33. minuti, kada je slobodan udarac izveo Admir Adžem, a loptu koju je kratko odbio Mirsad Dedić u mrežu je glavom pospremio Bulent Biščević.

Minimalnom prednošću domaćin je otišao u svlačionice ili bolje rečeno ono što je ostalo od njih.

Poslije 13 minuta igre u nastavku Sarajevo je izjednačilo. Dobro su kombinovali Ćenan i Granov, da bi ovaj posljednji asistirao Dženanu Ušćupliću, koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca matira Gušu i donosi radost za pristalice bordo boje.

Nakon izjednačujućeg pogotka Sarajeva, porasle su tenzije na terenu, ali i na tribinama. Ipak, rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Utakmica je okončana bez pobjede, ali je pobijedili su grad, njegovi građani i raja koja je četiri godine prkosila najdužoj opsadi modernog ratovanja, pobijedio je bosanski inat.

Željezničar - Sarajevo 1:1.
Stadion: Grbavica. Gledalaca: 20.000. Strijelci: Biščević, Uščuplić. Sudije: Marko Mrkić (Tuzla). Strijelci 1:0 - Biščević (33), 1:1 - Uščuplić (57).
Željezničar: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.
Sarajevo: Dedić, Elkaz, Uščuplić, Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti, Ćenan, Hrvat i Herco.