open-navfaktor-logo
search
Prije 24 godine
Prva utakmica na Grbavici nakon agresije: U gradskom derbiju pobijedio je bosanski inat
Pune 24 godine navršavaju se dana otkako je na stadionu Grbavica odigrana prva fudbalska utakmica nakon nakon reintegracije ovog sarajevskog naselja koja se dila 19. marta.
02.05.2020. u 11:15
get url
text

U prvom susretu koji je Željezničar igrao u Dolini ćupova, po okončanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, Plavi su ugostili gradskog rivala Sarajevo, a rezultat je na kraju glasio 1:1.

Oko 20.000 navijača okupilo se na kultnom stadionu koji je bio svjedok teških ratnim razaranjima agresora tokom opsade bosanskohercegovačke prijestolnice 1.425 dana, a drvenu zapadnu tribini četnici su zapalili još 1992. godine.

Ipak, zadovoljstvo, radost, prkos i ponos osjetili su se tog dana na tribina stadiona u Zvorničkoj 27, a rezultat skoro da je bio u drugom planu.

Plavi su poveli u 33. minuti, kada je slobodan udarac izveo Admir Adžem, a loptu koju je kratko odbio Mirsad Dedić u mrežu je glavom pospremio Bulent Biščević.

Minimalnom prednošću domaćin je otišao u svlačionice ili bolje rečeno ono što je ostalo od njih.

Poslije 13 minuta igre u nastavku Sarajevo je izjednačilo. Dobro su kombinovali Ćenan i Granov, da bi ovaj posljednji asistirao Dženanu Ušćupliću, koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca matira Gušu i donosi radost za pristalice bordo boje.

Nakon izjednačujućeg pogotka Sarajeva, porasle su tenzije na terenu, ali i na tribinama. Ipak, rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Utakmica je okončana bez pobjede, ali je pobijedili su grad, njegovi građani i raja koja je četiri godine prkosila najdužoj opsadi modernog ratovanja, pobijedio je bosanski inat.

Željezničar - Sarajevo 1:1.
Stadion: Grbavica. Gledalaca: 20.000. Strijelci: Biščević, Uščuplić. Sudije: Marko Mrkić (Tuzla). Strijelci 1:0 - Biščević (33), 1:1 - Uščuplić (57).
Željezničar: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.
Sarajevo: Dedić, Elkaz, Uščuplić, Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti, Ćenan, Hrvat i Herco.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.