open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Prvi korak ka imenovanju direktora: Nikšić na čelu Komisije za nadzor nad OSA-om
Održana je konstituirajuća sjednica parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, na kojoj je za predsjednika te Komisije izabran Nermin Nikšić, dok su zamjenici Sredoje Nović i Predrag Kožul.
23.01.2020. u 16:16
get url
text

Nikšić je nakon sjednice kazao da će se kroz rad Komisije pokušati ostvariti kontrola zakonitosti rada OSA-e, te da će sve ono što je u nadležnosti Komisije pokušati uraditi na transparentan način. 

- Kada govorim kao predsjednik stranke, zbog iskustva kojeg imam u prethodnom periodu, imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora je potpuno neprihvatljivo, a kada govorim sa aspekta predsjedavajućeg Komisije i sa aspekta zastupnika, svakako da ćemo kao Komisija donositi odluke. U našoj je nadležnosti davanje preporuka i kada je u pitanju direktor. Sve one afere koje su bile, mene ne obavezuje uopće ni stav ni mišljenje SDA i SBB-a, da bih se ja morao prikloniti tome. Neki od njih su u prethodnom mandatu govorili nešto drugačije. Mene to ne obavezuje - izjavio je Nikšić.

Naglasio je da je potrebno da se "konačno rasčisti da li direktor OSA-e ima diplomu ili je nema, te da li je ta diploma ili nije validna".

- Kada će pitanje izbora direktora doći na dnevni red, to nije u mom domenu i mi ćemo kao Komisija u skladu sa zakonskim ovlaštenjima razmatrati te materijale, dati svoje mišljenje i stavove. U periodu koji je pred nama predstoji da zajedno sa svojim zamjenicima dogovorimo termin, plan rada i da zakažemo narednu sjednicu Komisije na kojoj ćemo početi da radimo - kazao je Nikšić.

Zakon o OSA-i, podsjećamo, propisuje da se na poziciju predsjedavajućeg Komisije mora izabrati zastupnik ili delegat koji nije dio vladajuće većine na državnom nivou, te je, uzimajući u obzir ovu zakonsku odredbu, od ranije bilo poznato da će predsjedavajući Komisije biti Mirko Šarović ili Nermin Nikšić.

Članovi Komisije su, podsjećanja radi, Zlatan Begić (Demokratska fronta), Predrag Kožul (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Mirko Šarović (SDS) te delegati Munib Jusufović (SBB), Sredoje Nović (SNSD), Marina Pendeš (HDZ BiH), Asim Sarajlić (SDA), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Nakon konstituiranja ove Komisije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija treba započeti proceduru izbora generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e, s obzirom da je aktuelnom generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao 19. novembra prošle godine godine.

Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog obavještajnog odbora (predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH), te članovima Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Predstavnici probosanskog bloka u Vijeću ministara BiH smatraju da se imenovanja direktora OSA-e i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) trebaju odvijati istovremeno, zbog čega je sa dnevnog reda današnje sjednice skinuto imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.