open-navfaktor-logo
search
Analiza rada
PSBiH: Privremena istražna komisija predstavlja važnu prekretnicu ka uspostavljanju sistema kontrole
Privremena istražna komisija, prva te vrste u bosanskohercegovačkoj parlamentarnoj demokratiji, predstavlja važnu prekretnicu ka uspostavljanju sistema kontrole i ravnoteže i međusobne odgovornosti između tri grane vlasti, istovremeno osiguravajući poštovanje principa podjele vlasti.
08.12.2020. u 16:26
get url
text

To je poručeno tokom online prezentacije i razgovora o bilješci o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti članova Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, rekao je da ova komisija ne bi uspjela sa konstituisanjem da nije bilo podrške međunarodne zajednice.

- Ove smjernice predstavljaju nastavak te saradnje ali i priznanje cijeloj komisiji da smo uspostavili visok standard i da smo izbjegli politikanstvo. Rad ove komisije je postigao puno ali tek ćemo još više postići, iznjedrit ćemo izvještaj i prijedloge zakona - rekao je Arnaut.

Članica Komisije Mirjana Marinković-Lepić sigurna je da će smjernice i njihov rad u Komisiji poslužiti kao primjer i drugima.

Član Komisije Branislav Borenović podsjetio je da je u OSCE-ovom godišnjem izvještaju navedeno da je potrebno propitivati pravosuđe.

- I da treba insistirati i tražiti i do VSTV-a, tužilaštava i sudova da se omogući pristup smislenim i detaljnim informacijama o istragama, krivičnom gonjenju, pogotovo onih koji su od posebnog značaja za javni interes - rekao je Borenović.

Kako je kazao, oni kao Istražna komisija imaju obavezu da sve ono što je rečeno, što je kazano od strane svjedoka, što je već dostupno kroz transkripte, da ipak o tome obavijeste javnost ili se nađe u njihovom finalnom izvještaju.

- Privremena istražna komisija, prva te vrste u bosanskohercegovačkoj parlamentarnoj demokratiji, predstavlja važnu prekretnicu ka uspostavljanju sistema kontrole i ravnoteže i međusobne odgovornosti između tri grane vlasti, istovremeno osiguravajući poštovanje principa podjele vlasti. Svrha ove Bilješke je da upotpuni dosadašnji pionirski rad Privremene istražne komisije, kao i da pruži informacije i usmjeri aktivnosti nekih budućih istražnih komisija - kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Podsjetila je da osnivanje komisije vide kao izvrstan razvoj s demokratskog stajališta, posebno s obzirom na izazove s kojima se pravosuđe trenutno suočava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.