open-navfaktor-logo
search
Neposluh
Radnici Površinskog kopa Dubrave od jučer ne rade: Ne podržava ih Sindikat Kreke
Radnici iz proizvodnje Površinskog kopa (PK) Dubrave, koji djeluje u sastavu Rudnika uglja Kreka iz Tuzle, jučer nisu radili u noćnoj smjeni, a radnički neposluh nastavljen je i danas.
27.04.2022. u 16:28
get url
text
Radnički neposluh na PK Dubrave
Radnički neposluh na PK Dubrave

- Mi tražimo povećanje plaća, odnosno startne osnovice od 30 posto, kao i da Uprava Kreke odustane od svoje odluke po kojoj se na kopu Dubrave uvodi osmosatno radno vrijeme. Mi već godinu radimo smjene od 12 sati. Nećemo raditi dok se ne udovolji našim zahtjevima - rekao je za Faktor Hasib Ćatić, jedan od radnika.

Na PK Dubrave, za razliku od svih ostalih rudnika, radi se u smjenama od po 12 sati, pa tako sinoć nisu radili radnici koji su u proizvodnji od 19.00 do 7.00 sati, a zatim ni oni koji su došli poslije njih. Dakle, izgubljen je već cijeli radni dan.

- Rade ljudi koji su na osiguranju mašina i kopa, a na popisu onih koji ne rade nas je oko 300, dok je ukupan broj zaposlenih oko 570. To su u suštini svi radnici u proizvodnji - kaže Ćatić i dodaje da radnik u proizvodnji mjesečno zaradi oko 1.300 KM, kada se uzme u obzir plaća i dodaci na nju, prijevoz i topli obrok.

Sindikalna organizacija Kreke danas je održala vanrednu sjednicu i zaključila da zahtjev za smjenama od 12 sati "nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu i kao takav nema podršku Sindikalnog odbora".

- Ovakve aktivnosti nanose ogromnu štetu i utječu na pregovarački proces, u kojem reprezentativni sindikati rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine ulažu maksimalne napore, da bi se izborio što veći procenat povećanja primanja radnika, a koji se treba početi primjenjivati od 1. maja 2022. godine - zaključio je Sindikat Kreke i pozvao radnike sa PK Dubrave da se što više angažiraju u radu i odustanu od aktivnosti koje nanose štetu radnicima i Kreki.

Zasjedao je i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i dao podršku Sindikalnoj organizaciji Kreke, a u dopisu koji je potpisao predsjednik Sinan Husić, od radnika se zahtijeva da najkasnije do 15 sati pokrenu proizvodnju.

Oglasila se i Uprava Kreke i poručila da će razgovarati samo sa reprezentativnim sindikatom, odnosno Sindikalnom organizacijom ovog rudnika, koju predvodi Zuhdija Tokić. Naglasili su i da ostaju pri odluci o osmosatnom radnom vremenu jer se tako radi i u jami u Mramoru, kao i na PK Šikulje, koji također djeluju u sklopu Kreke.

- Povećanje plaće za radnike svih rudnika koji posluju unutar Koncerna Elektroprivrede BiH, pa tako i za radnike Kreke, doći će potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, a za čije potpisivanje se trenutno vode pregovori između Vlade BiH, resornog ministarstva, Elektroprivrede, uprava rudnika iz Koncerna i svih reprezentativnih sindikata u FBiH - poručili su iz Uprave Kreke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.