Prema riječima Ivice Anića, predsjednika Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, radnici će čekati do četvrtka (23. novembar), kada zasjeda Vlada, na čijoj sjednici bi trebala biti donosena odluka o daljoj sudbini oko 4.000 radnika u zdravstvu HNK. Ukoliko se to, kako kaže Anić, ne desi, "bit ćemo doslovno slagani".

 VEZANI TEKST - Najavljeni sastanci: Hoće li radnici u zdravstvu HNK iduće sedmice potpisati kolektivne ugovore

- Mi smo od članova Vlade na konstituirajućoj i prvoj sjednici dobili uvjeravanja da će primjena novih kolektivnih ugovora početi od 1. decembra 2023. godine. Posljednji rok je sutra, kako bi se nova odluka uputila i sindikatima da bismo i mi imali vremena da sazovemo skupštine - pojašnjava Anić.

Ukoliko Vlada sutra ne donese odluku o njihovoj daljoj sudbini, radnici u zdravstvu HNK najavljuju nastavak generalnog štrajka i masovne proteste.

- Mi smo neformalno postigli dogovor, što se moglo ovih dana vidjeti i iz izjava premijerke Marije Buhač i ministra zdravstva Milenka Bevande, ne znam kakav je sad problem. Rečeno je da se sve mora riješiti i da primjena treba početi od 1. decembra. Ovo su ti rokovi ako se želimo držati rečenog - kazao je Anić.

Radnici u zdravstvu, njih skoro 4.000, u generalnom štrajku su od 2. novembra, a traže povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu.