open-navfaktor-logo
search
Sastanak 24. oktobra
Radnici u zdravstvu KS traže od Forte povećanje satnice: Inflacija je "pojela" sve što smo dobili
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži od Vlade KS povećanje osnovice plaće za 2023. godinu.
14.10.2022. u 10:36
get url
text

To će, kako nam je kazao Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima sa Vladom KS i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja, predočiti Edinu Forti, premijeru KS, na sastanku Koordinacije sindikata SSSBiH Kantona Sarajevo 24. oktobra.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

- Mi smo tri godine bili u procesu pregovaranja za kolektivne ugovore koji su napokon potpisani 28. aprila. Tada su Forto i Haris Vranić, ministar zdravstva KS, kazali kako su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS dobili više nego što su tražili.

Istina je da smo dobili više nego što smo tražili, ali je isto tako istina da su inflacija i porast troškova života u međuvremenu, dok smo se borili za naš Granski kolektivni ugovor, "pojeli" sve ono što smo dobili. Dakle, ako bismo činjenicama govorili o poboljšanju uvjeta života naših članova, onda onim što smo dobili novim ugovorom, koji se primjenjuje od 1. aprila, to se nije desilo jer cijene troškova života mjesecima divljaju - navodi Avdović.

Sastanku sa Fortom prisustvovat će osam sindikata 

Radnici u zdravstvu, kako kaže Avdović, zadovoljni su bodovima, ali traže povećanje satnice koja po novom ugovoru iznosi 2,76 na 2,90.

VEZANI TEKST - Direktor Baltić pojasnio koliko će radnicima, a koliko subspecijalistima biti povećana plaća

- To je Vranić i ponudio tokom naše aprilske borbe za novi kolektivni ugovor kada smo 13 dana i noći proveli u šatoru ispred zgrade Vlade KS.

Vidjet ćemo kako će reagovati Forto, ali u svakom slučaju nećemo odustati jer mi smo tek u aprilu dobili ono što smo tražili prije tri godine, kada smo ustvari trebali otvoriti pregovore za nova povećanja - kazao je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.