- Naši su graničari i ljekari prva linija odbrane od koronavirusa. Nažalost, zbog toga spadaju i u najrizičniju grupu potencijalno inficiranih. Ali danas me direktor Granične policije BiH Zoran Galić informirao da im akutno nedostaju zaštitne rukavice i zaštitne maske.

Nasreću, uspio sam da u jednoj privatnoj apoteci u Sarajevu pronađem i, kao fizičko lice, kupim 4.500 pari zaštitnih rukavica za hitnu donaciju našim graničnim policajcima.

Također, moj imenjak Fahrudin Solak, direktor Federalne civilne zaštite, nakon što sam ga upoznao s problemom, iz rezervi CZ izdvojio je 3.000 zaštitnih maski. Sve će to već danas biti uručeno Graničnoj policiji.

Molim sve institucije koje imaju na raspolaganju da pomognu Graničnoj policiji. Ali ove vatrogasne mjere, ipak, neće biti dovoljne.

Vjerujem da se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavkama, isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal. Jer, džaba novci na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima. A sada su dani u pitanju.