open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS-u
Ramić: Dok Stanivuković ne poraste, bit ćemo prinuđeni da sarađujemo sa Dodikom
Suštinske razlike između opozicije i vlasti u RS-u prema Ramićevom mišljenju nema
09.01.2020. u 20:15
get url
text
get url
text

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić govorio je o obilježavanju takozvanog Dana RS-a, porukama koje su poslate, politici u tom entitetu i drugim temama.

-To je datum koji se veže za najtragičnije zločine u BiH, za namjeru da se desi sve što se desilo. Činjenica je da se tada proglasila Republika s namjerom da se uzme jedan dio BiH. Treba bježati od takvog datuma, a ne slaviti ga, to je početak svega - rekao je on za N1.

Ramić je kazao da nije uspio pokušaj legalizacije proslavljanja 9. januara kroz referendum, i da s obzirom na zakonske odluke pravosuđe treba početi raditi svoj posao:

"Imamo problem nefunkcionisanja pravnog sistema u zemlji. Nadležne institucije će morati reagirati kad tad. Tužilaštvo mora pokrenuti postupak. Kada razgovarate sa njima, ili kad javno kažu 'nedostak političke volje' - pa politička volja je u zakonima. Po zakonu to je krivično djelo."

Komentarisao je i izjave sa proslave obilježavanja takozvanog Dana RS-a:

"Zabrinjavajuće je da u političkom entitetu Republika Srpska nema nijednog političara koji govori o RS-u, a ne smatra to državom, kada se govori 'narod' isključivo se misli o srpskom narodu, obraćaju se samo svom biračkom tijelu i ne pokazuju nikakav interes za saradnju na nivou BiH."

Suštinske razlike između opozicije i vlasti u RS-u prema Ramićevom mišljenju nema:

"Prisutan sam u političkom životu RS od 2000. godine i nikada se nije vidjela ta razlika. Postoji samo želja za pozicioniranjem. Dok se dođe na poziciju isto je, razlika između njih je samo u tome ko sjedi na poziciji."

No, SDA čiji je član izabrao je da koalira sa jačima u RS-u, SNSD-om, a Ramić ne isključuje ni neke druge mogućnosti:

"Nemate vi izbora kada je u pitanju Republika Srpska, nego Milorad Dodik. Dok Stanivuković ne poraste ili dok ova zastupnica ne odrekne se Draže vjerovatno ćemo biti prinuđeni da sarađujemo sa Dodikom. Predstavljali su se jedno vrijeme kao nova alternativa, oni koji su bili simpatični razočarali su kada smo čuli neke njihove izjave i stavove prema BiH."

Govorio je i o Miloradu Dodiku:

"Napravi neki pozitivan potez, potpiše dokument koji pozicionira BiH ponovo ka putu NATOu, donira novac islamskim centrima, a prethodno uvrijedi sve vjernike."

Edin Ramić je danas sa potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem bio u Srebrenici gdje su usvojili deklaraciju "Srebrenica, za generacije koje dolaze."

-Mi smo ciljano otišli obići povratnike na 9. januar, nije bilo provokacija. Dešava se često da se obilježava jedan vjerski praznik na način da se pokušavaju provocirati oni koji su manjina, zbog toga smo otišli kod njih - kazao je.

Govorio je i o dogovoru o zajedničkom bošnjačkom pristupu izborima u Srebrenici ove godine, a komentarisao je i rad bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića:

"On je radio koliko je mogao, uvijek se može više. U ambijentu srebrenice morate voditi računa da nemate kvalitetnu skupštinsku većinu, morate zadovoljavati različite interese. Teška je pozicija načelnika srebrenice. Institucionalno je poražen Ćamil Duraković na prethodnim izborima, ne brojem glasova."

No, iz srpskih stranaka u Srebrenici zamjerili su im što dozvoljavaju da se bilo ko prijavi u Srebrenici i glasa:

"Ko to može zabraniti, vi Ustavom imate pravo da se možete prijaviti bilo gdje. Kasnije je taj zakon promijenjen i donio je ogromnu štetu''.

Govorio je o mogućnosti da SNSD dobije jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije kazavši: "U fazi smo u kojoj ćemo tražiti da popravimo odnose."

Kazao je kako je SNSD i ranije imao ministarsko mjesto, da je obrnuta situacija bila i u Vladi RS, te je opravdavao postojanje takvih ministara. Govoreći o budućem premijeru rekao je da su "najveće šanse gospodinu Novaliću jer on radi taj posao i radi ga dobro."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.