open-navfaktor-logo
search
Udruživanje sredstava
Ramić i Ganić potpisali sporazum o finansiranju projekata u ZDK
Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić potpisali su danas Sporazum o udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata obnove na području ZDK.
03.09.2020. u 15:21
get url
text

Sporazum predviđa zajedničko finansiranje infrastrukturnih projekata "Sanacija puta u naselju Kruševo", općina Olovo (72.000 KM), "Rekonstrukcija puta Stupni do - Lipa", općina Vareš (92.210 KM), "Sanacija i asfaltiranje puta u naselju Kula Banjer", grad Visoko (118.471 KM), "Rekonstrukcija parohijskog doma u Kaknju" (60.000 KM), "Izgradnja novog objekta osnovne škole u Žepču" (75.000 KM), "Izgradnja vodovoda Rasječenica - Brezik" (100.000 KM) i "Izgradnja javne rasvjete u mjestu Dolac" (20.000 KM), općina Zavidovići, "Izgradnja javne rasvjete Kosova - Poljice" (35.000 KM) i "Izgradnja društvenog doma MZ Kopice" (60.000 KM) u općini Maglaj, "Asfaltiranje lokalnog puta Trepče-Šije", općina Tešanj (65.000 KM) te "Asfaltiranje puta u povratničkom naselju Bejići", općina Usora (30.000 KM). Ukupna vrijednost projekata je oko 650.000 KM.

Ramić i Ganić u razgovoru s mještanima naselja Kula Banjer 

Ministar Ramić je naglasio da su povratnici najugroženija kategorija stanovništva, posebno manjinski povratnici, te da se Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice trudi da iz godine u godinu realizira različite projekte, od izgradnje stambenih objekata, infrastrukturne projekte, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju.

- Međutim, problem je što iz godine u godinu imamo budžete za te namjene koji se smanjuju, a potrebe ostaju iste. Realizacija naših projekata u odnosu na zahtjeve još uvijek je ispod 10 posto, tako da raduje ovakav oblik saradnje sa drugim institucijama, u ovom slučaju Zeničko-dobojskim kantonom, i otkako je aktuelni premijer (Ganić) na čelu ZDK mi potpisujemo zajedničke sporazume i realiziramo projekte. Sa nekim načelnicima općina također imamo potpisane projekte i sporazume - rekao je Ramić, ističući da je nedostatak sredstava razlog zašto se proces povratka odvija 20 godina.

- Da smo imali značajna sredstva prvih godina povratka i investirali u povratničke sredine, vjerovatno bi taj proces bio puno uspješniji nego što je danas - rekao je Ramić.

Premijer Ganić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice koje na izdvojenih 250.000 KM iz budžeta ZDK za finansiranje navedenih projekata odobrilo 400.000 KM, saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Očekujemo da će značajan dio radova na ovim projektima biti realizovan u naredna dva mjeseca, jer je dosadašnja praksa pokazala da saradnja s Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice na visokom novu i kod odobravanja sredstava i kod realizacije projekata. Ovi projekti su od posebne važnosti za građane koji su se vratili na svoja ognjišta, jer u povratničkim naseljima želimo da stvorimo mjesta ugodnog življenja - rekao je Ganić.

Premijer Ganić i ministar Ramić su prije potpisivanja sporazuma posjetili povratničko naselje Kula Banjer kod Visokog, koje je u ratu bilo prva borbena linija.

- Najveći dio finansijskih sredstava je usmjeren u obnovu putne infrastrukture i lokalnih vodovoda. Ovo je jedan pozitivan primjer sinergije i rješavanja problema građana, a borimo se da svakom građaninu omogućimo uslove koje zaslužuju u 21. vijeku - rekao je Ganić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.