open-navfaktor-logo
search
Podrška povratnicima
Ramić na Sokocu: Obnavlja se objekat IZ-a u Knežini, gradit će se put prema Olovu
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratnike u općini Sokolac, u mjestu Knežina, gdje je završena prva faza gradnje objekta Islamske zajednice, odnosno rekonstrukcije postojećeg.
12.03.2021. u 13:45
get url
text

Ramić je za ovu godinu najavio realizaciju druge faze izgradnje ovog objekta za potrebe Medžlisa Islamske zajednice. Delegacija s kojom je boravio sastala se na Sokocu s načelnikom Općine Milovanom Bjelicom s kojim je prošle, kao i ove godine, dogovorana realizacija određenih projekata bitnih za povratnike.

- Određene infrastrukturne projekti smo prošle i ranijih godina radili vrlo uspješno s Općinom Sokolac, u saradnji s načelnikom Bjelicom, tako da smo i ove godine razgovarali o nastavku saradnje na realizaciji projekata koji su u interesu i svih građana u opštini Sokolac - kazao je Ramić novinarima nakon sastanka.

Upitan da li je bilo riječi o izgradnji lokalnih puteva, federalni ministar je odgovorio potvrdno, te za ovu godinu najavio realizaciju više dogovorenih projekata, a kao najznačajniji, putnu komunikaciju prema Olovu.

Načelnik Bjelica je naglasio uspješnu dosadašnju saradnju s ministrom Ramićem čija je svaka posjeta, kako je naveo, donijela boljitak općini, a zasigurno dijelu stanovništva koje će, po njegovim riječima, osjetiti rezultate i današnjih razgovora.

- Neupitna je saradnja s Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH već devetu godinu, koliko sam ja na ovom mjestu. Dosad smo realizovali dosta projekata - rekao je Bjelica i u tom kontekstu naveo više mjesnih puteva i prateću infrastrukturu.

- Danas smo konkretno dogovorili da se uradi predračun radova, gdje smo dobili dio sredstava, 42.000 KM, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, da bismo spojili put od Olova do Sokoca. Iduće sedmice ćemo raspisati tender, dio novca će osigurati Općina, dio imamo od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Značajan dio će nam nedostajati, ali imamo čvrsto obećanje ministra Ramića da će pomoći u ovom projektu - rekao je Bjelica i naznačio da računa također na pomoć Općine Olovo i jednog broja općina iz Kantona Sarajevo u realizaciji ovog poduhvata.

- Računam da će što skorije taj put biti završen i sastavljen - kazao je  domaćin današnjeg sastanka napominjući da je općina Olovo uradila već dobar dio ove putne komunikacije. Načelnik dodaje da dosta ljudi s područja općine Sokolac odlazi u Olovo zbog različitih potreba i povoda, kao i da određeni broj djece pohađa tamo školu.

Na današnjem sastanku s Ramićem je, prema Bjelicinim riječima, razgovarano i o završetku mjesne putne dionice prema Kutima te o dugogodišnjem problemu mještana na potezu od Koštice do Preljubovića, o čijoj će cesti biti riječi po završetku navedenih projekata.

Kad je riječ o objektu Islamske zajednice u Knežini, Bjelica je najavio da će tu biti i sjedište humanitarne organizacije Merhamet koja će biti na usluzi svim građanima jednako kao i Crveni krst.

- Drago mi je što se ovakve stvari deševaju. Što je najbitnije, na Sokocu su obnovljeni svi objekti Islamske zajednice, gdje nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, uspjeli smo i to riješiti. Imamo dobru saradnju s predstavnikom Islamske zajednice, s prethodnim muftijom i sadašnjim čije je sjedište u Rogatici - naveo je također Bjelica između ostalog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.