open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Ramić: U 2020. godini sedam miliona KM više za podršku razvoju i održivom povratku
Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti učešće u tome, rekao je Ramić
27.12.2019. u 12:22
get url
text
get url
text

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica predstavilo je planirana izdvajanja za podršku povratku, koja su u usvojenom budžetu Federacije BiH uvećana za sedam miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

-Ovim važnim iskorakom potvrđena je spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratničke populacije - kazao je federalni ministar raseljenih odoba i izbjeglica Edin Ramić.

Iz FMROI naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju. 

-Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobiva pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u budžetu - dodao je Ramić. 

Planirana uvećanja su fokusirana na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama. 

-U proteklom mandatu smo imali dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat saradnje je realizacija projekata vrijednih oko 7 miliona KM i mnoštvo završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica, te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse - dodaje Ramić.

 Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  u Transferu izdvaja posebna sredstva-stavku za realizaciju programa  u regiji Srebrenica, za šta je planirano uvećanje od milion KM u narednoj godini.

-Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti učešće u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 miliona KM za povratak, pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora i poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da održivi povratak ne gledamo kao socijalnu temu, već kao priliku za razvojne projekte i  zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH - zaključuje Ramić, saopćilo je Ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.