open-navfaktor-logo
search
Detaljna analiza
Rasprava u GV Sarajeva: Skaka zaposlio, Karić unaprijedila, pa poručila - Ovo je kriminal!
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas se raspravljalo o zapošljavanju za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.
27.04.2022. u 17:20
get url
text

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo izvršilo je kontrolu poslovanja Grada Sarajeva za period od 2017. do 2021. godine. 

Kontrolom je ustanovljeno da je bivši gradonačelnik Abdulah Skaka "nezakonito zaposlio savjetnike: Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ernu Čolić i Ensara Eminovića, čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetke hiljada KM".

VEZANI TEKST - U vrijeme Skake Grad Sarajevo donirao kombi Domu zdravlja KS, Karić ga tražila nazad

U izvještaju se navodi da su vršene nezakonite isplate budžetskog novca za plaće, službene telefone, službena putovanja i ostale naknade za savjetnike bivšeg gradonačelnika.

Gradski vijećnik Vedran Dodik postavio je pitanje gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić da li su uposlenici koji su navedeni u izvještaju još zaposleni u Gradskoj upravi i na kojim funkcijama, te tvrdi da je Erna Čolić čak i unaprijeđena za vrijeme mandata Benjamine Karić. Karić je izbjegla odgovoriti na ovo pitanje.

Karić je vijećnicima kazala da pred sobom imaju izvještaj koji predstavlja "čisti kriminal". Obrušila se i na svog prethodnika i prethodni saziv Gradske uprave tvrdeći da se "stotine hiljada maraka budžetskog novca trošilo na mišljenje pravobranioca, na uvođenje rasvjete gdje se nalaze privatne vikendice ljudi koji su na čelu grada, na nezakonito zapošljavanje, za poklanjanje medicinske opreme...", ali i dalje bez odgovora na pitanje vijećnika Vedrana Dodika da li su ove četiri osobe i dalje zaposlene u Gradskoj upravi.

VEZANI TEKST - Gradonačelnici Karić se žurilo da proda "passata" pa zaobišla brojne zakonske procedure

Umjesto konkretnog odgovora Karić je upitala da li je za nezakonito zapošljavanje odgovoran državni službenik ili onaj koji se nalazi na čelu grada.

Ružno je, kaže Karić, govoriti o imenima onih koji se navode u ovom izvještaj.

Ovaj slučaj proslijeđen je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo, a šta je sve utvrdilo Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo, možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.