open-navfaktor-logo
search
Kap prelila čašu
Rasulo u Čovićevom HNS-u: Stranke izlaze iz članstva, pljušte optužbe
Do sada su Hrvatski narodni sabor (HNS) napustile četiri stranke 
15.07.2019. u 12:31
get url
text

Nakon što je jučer Hrvatska nezavisna lista izašla iz nevladinine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji HDZ-u služi kao izgovor za donošenje odluka u ime svih Hrvata u BiH, danas je to uradio i HKDU Hrast, a odmah za njima i Čapljinska neovisna stranka te Hrvatska republikanska stranka. U posljednja dva dana, dakle, HNS su napustile četiri stranke od ukupno 14.

Članica HDZ 1990 Diana Zelenika podržava izlazak ovih stranaka iz HNS-a i to bi tvrdi predložila i svojoj stranci. Ističe kako su dešavanja u Aluminiju prelila čašu i jednim i drugim i trećim "i ko već sve neće izaći iz HNS-a".

-HNS već godinama nije ono što je zamišljeno da bude, krovna nacionalna institucija. Mislim da sam o tome dovoljno govorila na prethodnom Saboru, postavljala brojna pitanja na koja nikada nisam dobila odgovore. HNS služi samo za pokrivanje radnji, neću reći jedne stranke, već čak jednog čovjeka (Dragan Čović, op. a.)-  naglasila je Zelenika.

Brojni su razlozi zbog koji su ove stranke istupile iz HNS-a, od neprincipjelinih koalicija do kriminalnih radnji.

IZ HKDU Hrast su kao razloge istupanja iz HNS-a naveli, da iako je mnogo puta od osnivanja do danas, HNS bio toliko nedosljedan i kontradiktoran, te je služio HDZ-u BiH za skrivanje od odgovornosti i manipulaciju, Hrast je htio još jednom dati povjerenje i vjeru da HNS uprkos svemu može i treba uspjeti u ulozi koja mu je namijenjena.

-Ono što nas je definitivno natjeralo na odluku izlaska Hrasta iz HNS-a svakako je i nedosljedno i politikantsko povlačenje ustavne apelacije od strane Borjane Krišto. Zatim neodgovorno ponašanje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a koje je odbilo sazvati hitnu sjednicu na temu situacije u Aluminiju uprkos zahtjevima članova GV…, i u najmanju ruku čudnog i nespretnog ponašanja predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića koji je u ključnom trenutku napustio Hercegovinu kao baba koja se češlja dok selo gori- poručio su u obrazloženju napuštanja HNS-a.

Iz HKDU Hrast dodaj uda su shvatili da je HDZ-BiH, umjesto ponuđene istinske potpore HNS-u, u ovom kritičnom trenutku hrvatskog naroda, to razumio kao priliku da kroz HNS, pokuša dodatno eutanazirati one političke stranke koje još nije eutanazirao metodom mrkve i batine i da namjerava nastaviti s dosadašnjom praksom nedosljednosti i manipulacije.

-Nažalost, HDZ-BiH koji jedini ima stvarnu moć unutar HNS-a jednostavno ne želi biti autentičan i dosljedan iz nama nerazumljivih razloga, oni žele koristiti HNS kao paravan za skrivanje i pokušavaju stvarnu odgovornost HDZ-a BiH za sudbinu hrvatskog naroda prenijeti na HNS. Smatramo da je HDZ-BiH dosad dobivao povjerenje naroda, doduše to povjerenje je utjerivao raznim metodama kupovine i ucjene glasača, ali pravno ga je ipak dobio. Zato smatramo da je pravedno i da snosi sam odgovornost koju ima kad već nije htio iskoristiti posljednju priliku koju smo mu bjanko na HNS-u dali - poručili su iz HKDU Hrast.

Hrvatska nezavisna lista kao jedan od razloga je navela nepoštivanje odluka HNS-a koje su bile samo mrtvo slovo na papiru.

Navode da se uspostavljaju ponovno veze s Lijanovićima i SDP-om, a ne s članicama HNS-a. Kao dodatan razlog, dodaje, idilična je ljubavna veza između HDZ-a BiH i "Sanaderovog HDZ-a" koji prije izbora izgledaju kao ljuti protivnici, a nakon izbora ponovnom kupnjom predsjednika "Sanaderovog HDZ-a" (Ljubić, Raguž, Cvitanović) izgledaju kao idilični ljubavnici.

- Događanja oko Aluminija su vrhunac sante leda i dokaza kriminala koji se u tom preduzeću, ali i svim drugim preduzećima rade, te dokaz nebrige o vlastitom narodu i djelatnicima tog preduzeća. Apsolutno smo na strani djelatnika Aluminija, a samim time protiv politike Dragana Čovića, te tražimo od institucija pravne države da ispitaju finansijske tokove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su radili nezakonito, o čemu bruji cijela država, a jedino institucije države o tomu nemaju pojma ili jednostavno – šute -  istakli su HNL.

-Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je ekonomska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, naročito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, postavlja se pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a - naveli su u zajedničkom pismu predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž i predsjednik Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj.

U Mostaru se danas održava sjednica HNS-a, a Raguž i Vasilj su ovo i saopćili na sjednici, nakon čega su je napustili.

VEZANI TEKSTKo je ko u Hrvata: Šta je Hrvatski narodni sabor i ko su "sokolovi" koji ga predvode?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.