open-navfaktor-logo
search
Počasni predsjednik
Ratko Mladić se s robije učlanio u Organizaciju starješina Vojske RS-a
Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pristupio je Organizaciji starješina VRS-a i pristao da bude izabran za njenog počasnog predsjednika
25.09.2018. u 14:39
get url
text
Zločinac Ratko Mladić

To je potvrdio predsjednik te organizacije Milovan Milutinović, nekadašnji načelnik informativne službe u Glavnom štabu i Mladićev glasnogovornik.

Na konferenciji za novinare Milutinović je rekao kako mu je Mladić poručio "da je obaveza svih političara i patriotskih snaga da se odupru svim oblicima ugrožavanja Republike Srpske i njenih institucija".

Milutinović je precizirao kako je Mladić prihvatio da u narednom periodu bude biran za počasnog predsjednika te organizacije.

- Mladić je naveo da to ne radi radi sebe, već zbog podrške ciljevima definisanim Statutom Organizacije starješina VRS-a i potrebom okupljanja patriotskih snaga oko osnovnih ciljeva i obaveza usmjerenih očuvanju Srpske i povećanju brige za porodice poginulih, ratne vojne invalide, borce i starješine, koji su dali nesebičan doprinos - istakao je Milutinović.

Milutinović je naglasio da očekuju burne reakcije udruženja iz Federacije BiH, ali i pritisak međunarodnih krugova.

- Nećemo se osvrtati na to. Smatramo da je Mladić, kao prvi vojnik VRS-a, zaslužio da se nađe u našoj organizaciji. To nam je čast i zadovoljstvo i mi ga se ne odričemo - poručio je Milutinović.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS-a Banja Luka Stamenko Novaković kazao je da će biti upućen zahtjev Vladi Republike Srpske za imenovanje predstavnika Organizacije u komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i Sarajevu.

On je istakao da Organizacija podržava to što će Vlada formirati komisije za istraživanje zločina počinjenih u Srebrenici i Sarajevu tokom rata.

- Smatramo da u novim komisijama treba biti najmanje po jedan starješina VRS-a. Starješine su predvodile jedinice koje su izvodile borbena dejstva, jedini posjeduju ključna znanja o tome i imaju cjelovitu sliku, koja je presudna za istinu. Želimo biti aktivni učesnici ovih istraga i da damo doprinos istini i pravdi koje su od vitalnog interesa za Srpsku - rekao je Novaković.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.