Telefonski razgovor je upriličen na inicijativu ambasadora Nelsona, koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu.

VEZANI TEKST - Bijela kuća sprema sankcije političarima na Balkanu, šta se neće tolerisati

Predsjednik SAD-a Joseph Biden jučer je potpisao izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu. Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru sa Nelsonom Dodik je iznio stav da je uredba "još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je riječ o BiH".

Kazao je da misli da su bošnjački političari "u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog".

- Povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD-a u BiH je poljuljano i bilo bi dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini - naveo je Dodik.

Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, Dodik je istakao da će u atmosferi povjerenja biti lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Ustvrdio je da se RS ne bavi secesijom, već da je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu.