open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan s porodicom i drugim članovima turske delegacije stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo.
27.08.2021. u 11:48
get url
text

S Erdoganom su doputovali njegova supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turskog predsjednika su na sarajevskom aerodromu, između ostalih, dočekali ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Prema ranije objavljenom planu, predviđeno je da Erdogan odmah po dolasku obiđe mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

VEZANI TEKST - Erdogan uoči dolaska: BiH je ključna balkanska zemlja sa multikulturalnom strukturom

Predsjednik Turske potom bi trebao klanjati džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Današnji džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji u Sarajevu predvodit će i hutbu održati reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović.

Nakon džuma-namaza, uz prigodna obraćanja predsjednika Erdogana i reisu-l-uleme i uz kratku svečanost, bit će izvršeno i svečano otvorenje Čaršijske džamije.

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.