Načelnik Općine Almin Ćutuk informirao je goste o životu građana na prostoru te lokalne zajednice, od rata pa do danas. Posebno je istakao dobru saradnju sa Islamskom zajednicom kao i sa mjesnim imamom. Zahvalio je reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici BiH na pomoći prilikom izgradnje jednog stambenog objekta za  povratničku porodicu na prostoru te lokalne zajednice te podršku za realizaciju projekta opremanja prostorija za omladinu u Hrenovici.

Zahvalnost  visokoj delegaciji Islamske zajednice u BiH iskazala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća. Naglasila je da je Općini Pale FBiH potrebna  pomoć svih nivoa vlasti, pa i Islamske zajednice koja je, kako je kazala,  do sada puno uradila za ovaj dio BiH. Naglasila je da podrška Vlade BPK toj lokalnoj zajednici neće izostati ni u narednom periodu.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić takođe je izrazio zadovoljstvo posjetom reisu-l-uleme općini Pale i BPK Goražde povodom svečanog otvorenja džamije na Turskoj Ravni u džematu Orahovice, Medžlis Islamske zajednice Goražde.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao kako Islamska zajednica u BiH prati situaciju u tom dijelu države, najavivši da će i u narednom periodu u skladu sa svojim mogućnostima pružati podršku i pomoć slabim i nerazvijenim sredinama.

- Treba ulagati u infrastrukturu kako bi se stvorili što bolji uslovi za život na ovim prostorima. Puno je posla pred svima nama i treba se nositi sa tim. Pozvao bih sve, od načelnika, uposlenih u Općini do premijerke, da gradimo moralni lik našeg naroda - kazao je ef. Kavazović.

Posebno zadovoljstvo iskazao je povodom današnjeg otvorenja džamije u rodnom mjestu Husein ef. Đoza, na njegov 110. rođendan.

Delegacija Islamske zajednice u pratnji domaćina  posjetila je i Turbe u haremu Semiz Alipašine džamije u Prači koje je oskrnavljeno u proteklom ratu. Po riječima načelnika, u narednom periodu Općina Pale FBiH zajedno sa Islamskom zajednicom BiH kroz projekte će raditi na obezbjeđenju finansijskih sredstava za sanaciju Turbeta.