Ponedjeljak, 06.12.2021.

Reis Kavazović svečano otvorio obnovljeni amfiteatar u Gazi Husrev-begovoj medresi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu svečano otvorio obnovljeni amfiteatar ove škole.

Ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako je Gazi Husrev-begova medresa najvažnija odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice, a amfiteatar je bio mjesto održavanja najvažnijih događaja Islamske zajednice u novijoj historiji, od svečanih akademija, naučnih skupova, pa do sjednica Sabora IZ-a i izbora za reisu-l-ulemu.

- Svršenici Gazi Husrev-begove medrese su uz naš narod od naše domovine, evropskih zemalja do Amerike i Australije i svugdje promiču misiju islama i vrijednosti našeg naroda. Molim Boga da ova škola uvijek bude u Njegovoj milosti, da uvijek iz nje izlazi dobro i da se zalažemo za dobro i popravljamo naše stanje. To je medresa radila i nadam se da će u budućnosti nastaviti tim putem - kazao je reisu-l-ulema.

Zahvalio je hfz. dr. Mensuru Malkiću, direktoru Gazi Husrev-begove medrese, i kolektivu medrese na inicijativi i realizaciji ovog projekta, te donatoru Udruženju za blagostanje - Rahma International Society iz Kuvajta, koja je putem Vakufske direkcije IZ-a donirala više od dvije trećine sredstava za obnovu amfiteatra. Ova organizacija je realizirala na stotine projekata u BiH.

Direktor Malkić istakao je da je obnova amfiteatra nastavak obnove zgrade medrese u kojoj se odvija nastava i u kojoj stanuju njeni učenici.

U okviru te obnove, u prethodne četiri godine, zamijenjena je kompletna elektroinstalacija, rekonstruirani su sanitarni čvorovi, spavaonice, zbornica, hodnici, kabineti i učionice opremljene pametnim tablama, dvorište medrese... Upravo je i obnova amfiteatra išla u smjeru da prilikom adaptacije budu ugrađena najnaprednija tehnička rješenja.

- Menadžment medrese je 2016. godine donio plan rekonstrukcije zgrade muškog odjeljenja medrese koji je podijeljen u nekoliko faza jer je za njihovu realizaciju bilo potrebno izdvojiti značajna sredstva, a radove je trebalo izvoditi u vrijeme raspusta kada učenici nisu u školi. Radovi na amfiteatru su počeli 1. jula ove godine, a završeni su 29. septembra - kazao je direktor Malkić koji je zahvalio reisu-l-ulemi na podršci, Vakufskoj direkciji te donatoru Udruženju za blagostanje i njenom direktoru Ejmenu E. Fekaviju.

Također, iskazao je zahvalu firmi Zarka i direktoru Zijadu Imamoviću, firmi Džena i vlasniku Hasanu Topčagiću, te arhitektici Ubejdi Imamović-Hodžić.

Arhitektica Imamović-Hodžić kazala da je osnovni cilj bilo osiguranje potrebnih mjesta te mogućnost postavljanja različitih scena u amfiteatru.

- Od materijala bih izdvojila zidne obloge i stolariju, koja je od hrastovine, te zidne obloge od mermera, kao i anatomske stolice koje su sa čeličnom konstrukcijom. Amfiteatar sada na površini od 200 kvadrata ima 181 mjesto. Naravno, urađena je kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija i ugrađen je pametni sistem, tako da se s jednog mjesta može upravljati rasvjetom, roletnama itd. - kazala je Ubejda.

Amfiteatar je prvi put otvoren 29. septembra 1977. godine, u cilju organizacije svečanosti otvorenja Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i do danas nije imao većih rekonstrukcijskih zahvata.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh