open-navfaktor-logo
search
Džida
Reisu-l-ulema Kavazović sa generalnim sekretarom OIC-a o situaciji u BiH i muslimanskom svijetu
Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Džidi sastao sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Hisseinom Brahimom Tahaom.
04.01.2023. u 15:37
get url
text

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i muslimanskom svijetu, te saradnji IZ sa ovom međunarodnom organizacijom i organizacijama koje djeluju pod njenim okriljem, a prije svega onima koje brinu o obrazovanju i kulturnom naslijeđu.

Reisul-ulema je istakao kako je situacija u Bosni i Hercegovini takva da zbog neodgovornih politika u zemlji i susjedstvu koje potkopavaju Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet države, kao i Dejtonski mirovni sporazum, još uvijek postoji potreba za međunarodnom pažnjom, naročito zemalja koje su pomogle postizanje mirovnog sporazuma i muslimanskih zemalja. 

Generalni sekretar Hissein Brahim Taha je istakao kako Bosna i Hercegovina može računati na podršku OIC-a, naročito kada je riječ o očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i istine o genocidu u Srebrenici.

Dogovoreni su i zajednički koraci u suzbijanju islamofobije, netrpeljivosti i diskriminacije muslimana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Rijaseta i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Organizacija islamske saradnje (osnovana pod nazivom Organizacija islamske konferencije - OIC) osnovana je 25. septembra 1969. godine, kada je održan Prvi islamski samit u Rabatu, prijestolnici Maroka. Danas okuplja 57 država članica koje uglavnom imaju većinski muslimansku populaciju.

Time je ona druga po veličini međunarodna vladina organizacija u svijetu, poslije Organizacije Ujedinjenih nacija (UN). Države članice OIC-a predstavljaju značajan blok od oko 30 posto ukupnog članstva Generalne skupštine UN-a, te, kao takve, imaju značajan potencijal da utječu na kreiranje prava i politike UN-a.

OIC je bila veoma aktivna i posvećena u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995, formirala je Kontakt grupu za nju, te je aktuelna je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na ovom prostoru. Također, Bosna i Hercegovina od 1994. godine ima status države posmatrača u OIC-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.