open-navfaktor-logo
search
Milionski projekat
Rekonstrukcija ratnog puta na Igmanu bit će završena prije planiranog roka
Na Igmanu se uveliko radi na rekonstrukciji ratnog puta.
24.07.2022. u 13:24
get url
text

Prvi dio ovog projekta od Galvogodine do osmica podrazumijeva izgradnju ceste u dužini od skoro tri kilometra na području Općine Ilidža, a važnost izgradnje je višestruka, i sa njene patriotske i historijske strane, ali i sa aspekta povezivanja Ilidže sa Trnovom i Hadžićima.

Izgradnja ratnog puta koji je bio neuvjetan mnogo će značiti svim posjetiocima i uveliko će olakšati kretanje ljubiteljima prirode.

- Cesta je projektovana sa elementima regionalne ceste. Početak je u Glavogodini, završava na osmicama na Igmanu - skretanje za Zoranoviće, dužina tri kilometra. Vrijednost ovih radova u prvoj fazi je milion KM i u ovoj godini planirano je da se u dužini 1,5 kilometara urade zemljani radovi (iskopi, nasipi), drenaže, pločasti propust, zidovi - sve do nivoa tampona. Dakle, u ovoj fazi se ne radi tampon ni asfalt – kaže Samira Softić, stručni savjetnik za izradu studija, projektne dokumentacije i strateško planiranje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo - Direkcija za puteve.

{$galerijaFotografija}

Rok za izvođenje radova prve faze je 31. decembar 2022. godine.

- Radovi odlično napreduju i bit će završeni mnogo prije planiranog roka. Nakon izgradnje ova tri kilometra, radit će se još 6,5 kilometara i izrada projektne dokumentacije je u toku. Cilj izgradnje ove ceste je da se spoji sa R442a (Hadžići - Gornja Grkarica - Krupac). Investitor je direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Izvođač radova firma Demus, a nadzor radova vrši Zavod za izgradnju KS. Okvirni sporazum za kompletne radove je tri godine i cijena za ukupnu dužinu je 3.851.640,00KM sa PDV-om – kaže Softić.

IMG_20220719_123156.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.