Subota, 03.06.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Rekonstrukcija ratnog puta na Igmanu bit će završena prije planiranog roka

Na Igmanu se uveliko radi na rekonstrukciji ratnog puta.

Prvi dio ovog projekta od Galvogodine do osmica podrazumijeva izgradnju ceste u dužini od skoro tri kilometra na području Općine Ilidža, a važnost izgradnje je višestruka, i sa njene patriotske i historijske strane, ali i sa aspekta povezivanja Ilidže sa Trnovom i Hadžićima.

Izgradnja ratnog puta koji je bio neuvjetan mnogo će značiti svim posjetiocima i uveliko će olakšati kretanje ljubiteljima prirode.

- Cesta je projektovana sa elementima regionalne ceste. Početak je u Glavogodini, završava na osmicama na Igmanu - skretanje za Zoranoviće, dužina tri kilometra. Vrijednost ovih radova u prvoj fazi je milion KM i u ovoj godini planirano je da se u dužini 1,5 kilometara urade zemljani radovi (iskopi, nasipi), drenaže, pločasti propust, zidovi - sve do nivoa tampona. Dakle, u ovoj fazi se ne radi tampon ni asfalt – kaže Samira Softić, stručni savjetnik za izradu studija, projektne dokumentacije i strateško planiranje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo - Direkcija za puteve.

Rok za izvođenje radova prve faze je 31. decembar 2022. godine.

- Radovi odlično napreduju i bit će završeni mnogo prije planiranog roka. Nakon izgradnje ova tri kilometra, radit će se još 6,5 kilometara i izrada projektne dokumentacije je u toku. Cilj izgradnje ove ceste je da se spoji sa R442a (Hadžići - Gornja Grkarica - Krupac). Investitor je direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Izvođač radova firma Demus, a nadzor radova vrši Zavod za izgradnju KS. Okvirni sporazum za kompletne radove je tri godine i cijena za ukupnu dužinu je 3.851.640,00KM sa PDV-om – kaže Softić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh