open-navfaktor-logo
search
Fojnica
Relejna zaštita MHE Mujaković uzrok pregorijevanja uređaja u 500 domaćinstava
Šteta nastala na kućanskim uređajima u više od 500 domaćinstava, ali i u privrednim subjektima će, u skladu sa važećim propisima biti nadoknađena kažu iz EP BiH
03.12.2019. u 19:20
get url
text

Do enormnog povišenja napona električne energije kod stanovnika fojničke MZ Prokos, u nedjelju ujutro, došlo je zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju MHE Mujakovići, saopćeno je iz EP Bosne i Hercegovine. Istraga će kažu pokazati koji su razlozi zatajenja zaštite u MHE Mujakovići, koja je u vlasništvu INTRADE – energija d.o.o. Sarajevo.

Radilo se kažu o uobičajenoj, zakonom propisanoj proceduri planskih radova tokom koje se objekti MHE moraju samostalno pod dejstvom relejnih zaštita isključiti sa i iz proizvodnje.

Potvrđuje ovo i predstavnik firme, za koju u Elektroprivredi, tvrde da je krivac.

- Ovo su redovna isključenja i redovna najava EP, koja nas obavjesti da će biti redovno isključenje ,odnosno i uključenje, proteklih 15 godina se to tako radi - kazao je Mufid Memija, predstavnik firme Intrade energija d.o.o. Sarajevo.

Sumnju u krivicu jedne od četiri mini hidroelektrane, koliko ih ima na području Prokosa, izrazili su i jučer u Fojnici, te zatražili da sve sumnje provjeri inspekcija.

- Poslao sam dopis prema ministru privrede, s obzirom da određene indicije imaju da su uzrok i mini centrale, da se pošalje određena inspekcija koja je nadležna za taj dio, da damo ljudima informaciju i naravno neko mora odgovarati za ovo - rekao je Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.

Iz Elektroprivrede BiH kažu da za sada ne znaju razloge zatajenja u MHE Mujakovići, no u proces istrage uključena je i elektroenergetska inspekcija, a do njenog okončanja objekti MHE su van pogona. Nažalost van pogona je i većina mašina u proizvodnim pogonima, koji rade na ovom području, pa se uz direktnu štetu zbraja i indirektna.

- To je isto također, velika šteta zbog ugovora i zbog termina koje moramo ispoštovati, s tim da ćemo morati pomjerati što nam mašine ne rade - kaže Dženis Pugonja, privrednik.

Šteta nastala na kućanskim uređajima u više od 500 domaćinstava, ali i u privrednim subjektima će, u skladu sa važećim propisima biti nadoknađena kažu iz EP BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.