open-navfaktor-logo
search
Mjere za nevakcinisane
Represija u "Republici Sarajevo" u najavi: Vranić i Forto neće imati suosjećanja za građane "koji pružaju otpor"
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je da neće imati suosjećanja prema građanima "koji pružaju otpor", misleći na građane koji odbijaju vakcinisanje.
20.08.2021. u 13:42
get url
text

Kazao je to Vranić najavivši oštrije mjere koje je podržao i premijer KS Edin Forto, a koje će se manifestovati kroz zabranu ulaska u kantonalne institucije bez predočenog dokaza o vakcinaciji.

- Nadam se da će građani Kantona Sarajevo napokon shvatiti ozbiljnost situacije, da je vrlo važno da se vakcinišu, da ne ugrožavaju, ne samo svoj život, već i drugih. Nemojte biti vi razlog da neko zbog vas oboli i na kraju završi sa smrtnim slučajem - rekao je Vranić.

Premijer Forto je rekao novinarima da ne može prejecudirati kakav će biti odgovor Vlade KS na zahtjev Kriznog štaba.

- U svoje lično ime govorim, podržavam oštrije mjere za sve one koji ne žele da se vakcinišu - kaže premijer.

Vlada KS u utorak će se sastati sa Kriznim štabom gdje će se razmatrati mjere koje je Krizni štab predložio.

Forto i Vranić nisu obrazlagali detaljnije kako bi ovo bilo izvodivo, jer po trenutnim zakonima u Bosni i Hercegovini, nije izvodivo. 

Forto, Vranić i epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović danas su, u svojstvu domaćina, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom posjetili vakcinalni punkt u Zetri.

- Tu sam i da iskoristim priliku i da se zahvalim svim medicinskim radnicima na izuzetnom poslu koji do sada obavljaju. A što se tiče borbe i suzbijanja same pandemije, nalazimo se usred nje i daleko smo od njenog kraja. Ali bez obzira na to, mi imamo dobre vijesti. Prva je da imamo vakcine, da su one na raspolaganju. Druga dobra vijest da su one učinkovite i djelotvorne, a treća je da vakcina imamo u dovoljnim količinama za vakcinaciju stanovništva - kazao je, nakon obilaska, ambasador Sattler.

Rekao je i kako postojeća ponuda vakcina koje su trenutno dostupne trebaju i da se iskoriste. Ohrabren je najavama zvaničnika iz KS vezanim za otvaranje novih punktova za vakcinisanje stanovništva.

Sattler je kazao i kako je to pitanje lične odgovornosti, ako neko želi da posjećuje stadione, kafiće, restorane... Naglasio je i kako u državama EU-a ne postoji mogućnost ulaska u ovakve objekte bez posjedovanja potvrde o prebolovanom Covidu, negativnom testu ili o vakcinaciji.

- Ovakva praksa u Evropskoj uniji je sasvim uobičajena - potcrtao je Sattler, saopćio je Press KS.

Premijer Forto je pozvao i sve skeptike prema vakcinama da dođu da se vakcinišu, posebno sada kada, napokon, od kraja jula ima dovoljno vakcina za sve građane KS.

- Ima dovoljno vakcina, molim vas da se vakcinišete, jer će vas to spasiti odlaska u bolnicu - poručio je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.