open-navfaktor-logo
search
Borba za opstanak
Resor tebi, resor meni: Vlast u KS raspodjelom fotelja nastoji sačuvati pozicije
Pobjeda i 50.000 glasova u Tuzlanskom kantonu nije "dovoljan kapacitet za formiranje vlasti", ali četvrto mjesto i samo 22.000 glasova u Kantonu Sarajevo, u kojem SDP predvode upravo članovi najužeg stranačkog rukovodstva, jeste
20.05.2019. u 19:32
get url
text
KO SDP Sarajevo

U jedinom kantonu u kojem su pobijedili na prošlim Općim izborima, SDP će ostati u opoziciji. Posljedica je to, prije svega, sukoba međusobno suprostavljenih frakcija unutar te stranke. Jedna od njih, okupljena oko najužeg kruga aktuelnog rukovodstva, nije dozvolila Kantonalnom odboru (KO) SDP-a Tuzla da u tom kantonu formira vlast.

Čak deset osvojenih mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona, procjena je stranačkog rukovodstva, nije dovoljan kapacitet za formiranje vlasti. Gotovo 50.000 osvojenih glasova, koliko je na svom kontu zabilježio KO SDP-a Tuzla, odletjet će u vjetar, baš kao i sva obećanja data uoči Općih izbora. Ta je situacija uvjetovana neslaganjem KO SDP-a Tuzla sa politikom koju vodi stranačka centrala.

Pobjeda i 50.000 glasova u Tuzlanskom kantonu nije "dovoljan kapacitet za formiranje vlasti", ali četvrto mjesto i samo 22.000 glasova u Kantonu Sarajevo, u kojem SDP predvode upravo članovi najužeg stranačkog rukovodstva, jeste. SDP u Tuzli ne može sa "nacionalnim strankama", ali u Sarajevu može. Zahvaljujući tim logičkim vratolomijama su prvi ljudi KO SDP-a Sarajevo, poput Damira Mašića, Saše Magazinovića ili Irfana Čengića, dobili priliku da učešćem u kantonalnoj izvršnoj vlasti, makar kao privjesak drugih stranaka, "zarade" ključni argument za zadržavanje trenutnih pozicija u stranačkoj hijerarhiji, pozicija koje su im, zahvaljujući izbornom rezultatu, ugrozili čelnici KO SDP-a Tuzla.

U međuvremenu je ionako sužen Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo postao još uži. Nakon najprizemnijih psovki i uvreda na račun "ruralne Tuzle", Damir Nikšić je isključen iz stranke pa je SDP u Skupštini Kantona Sarajevo ostao sa samo tri zastupnika. Reducirani broj ruku, uz aktueliziranu mogućnost rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, natjerao je SDP na očajničke poteze.

Nedugo nakon što su ga, pod pritiskom javnosti, izbacili iz stranke, Nikšiću je SDP ponudio povratak u Klub zastupnika, ali i, sudeći prema njegovim tvrdnjama, povratak u stranku.

- Da sam u petak prihvatio ponudu SDP-a da se vratim u Klub SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo u punom potencijalu, sa svim što tražim za sebe (a to su jedan resor, jedno javno preduzeće A kategorije, jedna institucija B kategorije i još ponešto iz kulture), kako su mi ponudili u nedjelju, ja bih sjedio u SDP-u sa većim ovlastima nego prije, a kompanija koja je izbačena u subotu ne bi – napisao je Nikšić na društvenim mrežama.

Osim što je ovakva trgovina pozicijama suprotna deklarativnim načelima na kojima navodno počiva aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo, ponuda Nikšiću da se vrati u SDP, odnosno da "sjedi u SDP-u sa većim ovlastima nego prije", protivna je Statutu te stranke.

Član 32. Statuta SDP-a kaže da je ponovni prijem prethodno isključenog člana SDP-a moguć tek godinu dana nakon donošenja konačne odluke o isključenju ili brisanja iz evidencije. U Nikšićevom slučaju, to je tek u martu naredne godine.

O etičkoj dimenziji njegovog povratka u SDP, nakon brutalnih uvreda izrečenih na račun stranačkih kolega, suvišno je govoriti. Međutim, ova situacija savršeno ilustrira paniku unutar aktuelne kantonalne vlasti, koja na sve načine pokušava zadržati svoje pozicije.

Podsjetit ćemo da je potpisivanjem sporazuma između SDA, SBB-a i Demokratske fronte ugrožena postojeća većina u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi je svaka ruka koja bi mogla doprinijeti ostanku na vlasti, pa i ona koja pripada "pripravniku" Nikšiću, od ključne važnosti. Panici svjedoče i hvalospjevi zvaničnika Naroda i prave i Naše stranke na račun SBB-a i šefa te stranke Fahrudina Radončića, kojeg, uz dodjeljivanje traženih pozicija, nastoje komplimentima zadržati u trenutnom sastavu vladajuće većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.