open-navfaktor-logo
search
Posljednja smjena u nizu
Rezultati rada nebitni: SDP i PDA brutalno smjenjuju nepoželjene, posljednji primjer je RTV TK
Aktuelna vlast u Tuzlanskom kantonu koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, u tri mjeseca koliko vladaju kantonom, najviše su pažnje posvetili kadrovskim pitanjima. Jedan drastičan primjer toga je naprasna i smjena Uprave RTV Tuzlanskog kantona, koju je Nadzorni odbor smijenio u petak na do sada neviđen način.
27.04.2021. u 21:52
get url
text
Vlada TK: Puno kadroviranja malo zakona

Sve je obavio Nadzorni odbor, koji mora imati saglasnost Vlade TK da bi smijenio upravu. Međutim, Vlada TK nije još ni razmatrala naš izvještaj o radu za 2020. godinu. Po meni naša smjena nije legalna jer ni sastanak na kojem su oni objavili da smo smijenjeni, nije sazvan po proceduri. Objavili su da nam je izglasano nepovjerenje, međutim to u praksi ne postoji, mi samo možemo biti razriješeni - navodi Kasim Softić, direktor RTV TK.

Nezakonita smjena?

Nadzorni odbor RTV TK formiran je prije dvadesetak dana, a čine ga profesori historije Mirel Bijedić i Munib Efendić, obojica SDP-ovci, kao i profesor matematike iz Sapne Muhamed Omerović, kadar PDA.

- Oni su sastanak zakazali bez dogovora s direktorom i Upravom, a obavezni su po Poslovniku da to učine. Došla su tri člana Nadzornog odbora, a jedina tačka dnevnog reda bilo je razmatranje rada Uprave. Razmatranje se svelo na čitanje teksta koji su donijeli s tri primjedbe na rad. Jedna je da je Vladi TK otišao nekompletan izvještaj o radu u kojem nedostaje mišljenje vanjskog revizora. To mišljenje nije otišlo jer je Vlada hitno tražila da dostavimo izvještaj ne čekajući na vanjsku revizuju, što je zakonska obaveza. Druga primjedba je bila nepoštivanje Nadzornog odbora jer ih nismo izvijestili da je nekompletan izvještaj - kaže direktor RTV TK Kasim Softić.

On dodaje da je treća primjedba na rad bila da postoje indicije da je bilo zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu na mjesec dana, mimo saglasnosti ministarstva, što je bilo predmet inspekcije, ali o tome još nije bilo očitovanja.

- Dakle, oni nisu ni otvorili naš izvještaj u radu koji je sjajan. Sve to je potvrđeno izvještajem vanjskog revizora koje je u međuvremenu stiglo. Mi smo u 2020, dakle godini pandemije, povećali vlastite prihode za više od 30 posto. Prvi put nakon 10 godina imamo ovaj nivo vlastitih prihoda, koji iznosi više od milion KM. Investirali smo u vozni park, opremu za prelazak u HD rezoluciju, nove linkove za live prijenos i poboljšanje uvjeta rada. Sve to u godini kada smo bili vršioci dužnosti jer smo tek u novembru stupili u redovan mandat - navodi Softić.

Pored Softića smijenena je izvršna direktorica za program Admira Bakić i Hasan Jahić, izvršni direktor za razvoj.

- Pitao sam ko sada odgovara za preduzeće, ko je odgovoran, ko potpisuje i nisam dobio odgovor. Nisu imenovali nikoga da preuzme posao. Iščitali su šta su donijeli bez riječi objašnjenja. To je ruganje Upravi i 100 zaposlenih - uključuje Softić.

Kontrola nad novcem

Kako smjenjuje vlast, koja je obećala transparentnost u radu i prekid sječe direktorskih glava samo zato što su iz drugih stranka, vidljivo je na navedenom primjeru, koji nažalost nije prvi niti jedini. Nakon samo 20-ak dana rada Vlada TK smijenila je upravni odbor UKC-a Tuzla, koji je imenovan u oktobru prošle godine, a u svom mandatu su dug najveće medicinske ustanove u TK uspjeli su smanjiti za šest miliona KM. Da se na radi strateškim zahvatima, nego o kontroli nad novcem, jasno pokazuje i činjenica da je uz UKC, na četvrtoj vanrednoj sjednici Vlade imenovan privremeni Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Već su mijenjani direktori, nadzorni, odnosno upravni odbori i predstavnici državnog kapitala u državnim preduzećima i institucijama Šume TK, Spreča, Međunarodni aerodrom Tuzla, Univerzitet u Tuzli, Zaštićeni pejzaž Konjuh, Odgojni centar TK, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i Rudnik soli Tuzla. Da ne prekidaju započetu praksu Vlada TK je i danas, već drugi put u svom mandatu, imenovala privremni Upravni odbor preduzeća Šume TK.

Uz kadroviranje Vlada TK je za tri mjeseca usvojiti izmjene samo četiri zakona, a održali su 14 redovnih i 12 vanrednih sjednica. Da ni tu praksu ne remete, na današnjoj 16. sjednici nisu usvojene izmjene niti jednog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.