open-navfaktor-logo
search
Nehumani uvjeti
Romi iz Velike aleje na Ilidži premješteni u Rakovicu: Tri mjeseca žive u kontejnerima bez struje i vode!
Šatorsko naselja Roma u ulici Karla Maja do br. 4 u blizini Velike aleje na Ilidži bez pompe i objave na društvenim mrežama premješteno je u Rakovicu.
03.03.2022. u 21:12
get url
text

Iako načelnik Nermin Muzur svakodnevno na svojim profilima na društvenim mrežama upoznaje pratioce sa svojim, ali i radom nadležnih općinskih službi, procjenili su da javnosti nije zanimljiva informacija o uklanjanju romskog naselja.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine informacija o preseljenju romskog naselja izazvala je veliki interes javnosti i svi mediji pisali su o njihovom višegodišnjem problemu. Osam mjeseci poslije, kako su nam rekli Romi koje smo zatekli u Rakovici, bez ikakve najave su prebačeni iz Velike aleje u improvizirano naselje. Četiri kontejnera tako su postala dom za oko 60 Roma, od kojih je čak 40 djece.

Kad uđete u improvizirane objekte u kojima Romi sada žive, potpuno je jasno zašto Općina Ilidža o ovoj selidbi nije javno govorila, niti se "hvalila" na društvenim mrežama. Svakom prolazniku jasno je da ovo nisu uvjeti dostojni čovjeka, a prvo na šta su nam se požalili Romi jeste da nemaju struje, a unutar objekata nemaju ni vode. Vodu imaju na dvije vanjske česme koje su tokom zime zaledile, a danas su one iščupane.

- Nismo ni dolje imali vodu i struju. Ovdje su nas smjestili ima tri mjeseca. Rekli su da će djeca ići u školu i nisu dali ni struje ni vode. Dali su nam dva zajednička WC-a, a unutra živi šest porodica. Rekli su da će djeca ići u školu. Živimo od dječijeg dodatka. Što dobijem, kupujem hrane, brašna, ulja i što nam treba. Uzeli su mi dijete u dom zbog prosjačenja. Ne znam šta je sa njim – rekla je za Faktor Andrijana Ramović.

Ekipa Faktora obišla je i mjesto nedaleko od Velike aleje gdje su Romi ranije živjeli i tamo smo zatekli veliku količinu smeća, koja nije za pohvalu nadležnim općinskim službama. 

{$galerijaFotografija}

U budžetu za 2021. Općina Ilidža planirala je 100 hiljada KM za nabavku kontejnera za stanovanje i još 50 hiljada KM za rješavanje problema Roma. O ovoj temi željeli smo razgovarati sa načelnikom Nerminom Muzurom, ali on nije odgovarao na naše pozive pa smo pitanja poslali na njegov kabinet. 

I ranije su pojedine sarajevske općine na ovaj način pokušavale trajno riješiti problem Roma, ali već poslije nekoliko mjeseci stanovi u kojima su bili smješteni su bili potpuno uništeni.

IMG_20220303_095935.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.