open-navfaktor-logo
search
Revidiranje u 2020. godini
RTRS obilježava stradanje Srba: Kako se promijenio broj ubijenih medicinskih sestara i vojnika?
Radiotelevizija RS-a (RTRS) obavijestila je danas javnost o godišnjici događaja u kojem su "muslimanski vojnici na prevaru ubili borce i medicinsko osoblje" u mjestu Čaklje na Bjelašnici.
05.10.2020. u 13:25
get url
text

Napad Armije Republike Bosne i Hercegovine, čiju godišnjicu RTRS obilježava, dogodio se 6. oktobra 1994. godine.

- Muslimanske snage ratne vlade u Sarajevu su, prošavši kroz demilitariziranu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN-a u blizini Sarajeva, ubile četiri medicinske sestre i 17 vojnika Vojske RS-a – izvijestio je RTRS danas.

Ono što je zanimljivo jeste da se RTRS iz 2020. godine posvađao sa RTRS-om iz 2013. godine, s obzirom na to da je u izvještajima tog medija broj navodno ubijenih medicinskih sestara u međuvremenu porastao, ali se broj ukupno stradalih pripadnika Vojske RS-a smanjio.

Tako je RTRS 6. oktobra 2013. godine obilježavao godišnjicu ubistva 22 pripadnika Vojske RS-a.

Među njima, i dvije medicinske sestre – izvijestio je tada RTRS.

Kako je u međuvremenu broj ubijenih medicinskih sestara porastao sa dva na četiri, javni servis iz entiteta RS nije objasnio u današnjem izvještaju.

Ono što su "objasnili" jeste da je napad izvršen "na prevaru", odnosno da su "muslimanske snage, uz pomoć UNPROFOR-a, prekršile primirje i napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje".

- Za taj zločin niko nikada nije odgovarao – požalili su se danas iz RTRS-a.

S druge strane, isti taj RTRS je 2013. godine pojasnio javnosti da je napad na Čakljama preživjelo samo dvoje ljudi koji "zbog pretrpljene traume ne žele o tome da govore".

Dakle, uprkos postojanju svjedoka iz Vojske RS-a, te prisustva UNPROFOR-a u neposrednoj blizini, ne postoji argumentacija koja bi išla u prilog tvrdnji da se radilo o "zločinu", a ne o legitimnoj vojnoj akciji jedine legitimne vojne sile koja je djelovala u BiH.

Koliko je Vojska RS-a zaista poštivala primirje u oktobru 1994. godine, svjedoči zvanični podatak prema kojem je to primirje samo 4. oktobra u i oko Sarajeva prekršeno 2.000 puta. Osmog oktobra 1994. godine je sa položaja Vojske RS-a pucano na tramvaj na Marijinom Dvoru, kada je ubijen vozač, a 12 putnika ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.