open-navfaktor-logo
search
Minimiziranje uspjeha
Rukometna kuhinja iz RS-a: Šta je pozadina Umičevićevog napada na Šumana?
Zajedno sa bivšim igračima banjalučkog Borca radovali su se i Karačić, Prce, Burić... To je činjenica koja demantuje sve priče o razdoru u taboru Zmajeva
18.06.2019. u 21:38
get url
text

U Bosni i Hercegovini će oprostiti sve osim uspjeha. Ovo je na svojoj koži već osjetio i Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, koju je odveo na Evropsko prvenstvo 2020. godine .

Zmajevi će prvi put u historiji zaigrati na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. I dok su nam još u svježem sjećanju slike pobjedonosnog Karačićevog gola protiv Češke (24:23) i velikog slavlja iz Ostrave, već su počele optužbe na račun selektora BiH.

Selektor optužen da je napravio privatnu prćiju

Veliki rezultat očito nije svima dobro "legao". Potvrđuje to i sljedeći primjer. Uz čestitke za plasman na EURO, simptomatično je da je Marinko Umičević, predsjednik RSBiH, osuo "paljbu" po Šumanu.

- Čestitam igračima, stručnom štabu, kao i članovima Upravnog odbora koji se potrudio da bismo uopće mogli igrati kvalifikacije za EP. Posebna zahvalnost ide gospodinu Šumanu i Rađi, koji su bili zaduženi za reprezentaciju i koji su ginuli čak i više nego rukometaši na terenu, napisao je Umičević, dodavši:

- Taj veliki uspjeh želi gospodin Šuman, trener rukometne reprezentacije, koji uzgred nema ni ugovor sa reprezentacijom, a koji pravi svoju privatnu promociju, organizuje doček u svojoj režiji, gdje mu navodno ne treba niko iz Upravnog odbora. Smatram da je to neprihvatljivo jer on ugovara prijem u Vladi Kantona Sarajevo, a KS od početka kvalifikacija nijedan fening nije dao za reprezentaciju, osim obećanja. To je zloupotreba reprezentacije i tražit ću njegovu odgovornost za takvo ponašanje.

Upravni odbor je naslijedio rasulo, nije bilo poreznog broja, bez pečata, sa dugom od nekoliko miliona KM, prvi put je Rukometni Savez registrovan 2017. godine, a upisan je 2019. godine u Ministarstvo civilnih poslova. Sada smo uspješno završili Ligu BiH, Kup BiH, omladinske lige BiH, plasirali se na Evropsko prvenstvo, vezanih ruku, ali sa velikim trudom i zalaganjem.

Stoga, ja kao predsjednik RSBiH osuđujem ponašanje gospodina Šumana koji ne dozvoljava da imamo ni ekonoma, ni sportskog direktora, kao ni tim koji bi se brinuo o reprezentaciji, nego nam samo pravi probleme, ponaša se kao da je menadžer i kao da je to njegova privatna prćija, što je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu. Kao predsjednik RSBiH tražit ću njegovu odgovornost. Čestitam igračima na uspjehu koji su ostvarili, ali nas tek prave borbe očekuju na sportskom planu i na planu reorganizacije RSBiH - poručio je Umičević na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Podsjetimo, na prozivke čovjeka koji je politički aktivan, a na posljednjim izborima, uz parolu "Pod zastavom Srpske, za jedinstvo Srpske", bio kandidat SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, selektor Šuman na jučerašnjem svečanom dočeku nije odgovarao (danas se nije javljao na naše pozive).  

Ne ulazeći u to kakve odnose imaju predsjednik i selektor, Umičevićevo obraćanje u ovom trenutku bilo je suvišno i definitivno je minimiziranje uspjeha Zmajeva. Šuman i njegovi izabranici napravili su čudo, izdigli su se iznad "močvare" u kojoj je godinama ovaj sport, ali to nekome očito ne odgovara. Vjerovatno zbog fotelja i pozicija...

Umičević i njegovi istomišljenici očito će se boriti i rukama i nogama kako bi upropastili sve što je dobro i zdravo. A Šuman i njegovi momci definitivno su najzdraviji dio bh. rukometa.

Uz predsjednikove prijetnje selektoru, iz bh. entiteta RS, posredstvom nebitnih satelita, šalju se i poruke kako u našem državnom timu navodno postoji razdor! A koliko su to neosnovane priče potvrđuje činjenica da su jučer saigrače na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali Dejan Malinović i Vladimir Vranješ, koji zbog povreda nisu putovali u Češku. A zajedno sa bivšim igračima banjalučkog Borca radovali su se i Ivan Karačić, Nikola Prce, braća Burić - Senjamin i Benjamin... I to je činjenica koja demantuje sve priče o (nacionalnom) razdoru.

Meho Kodro ili igrač s brojem 9?

I dok se, iskreni ljubitelji sporta i rukometa raduje historijskom plasmanu na EURO, u RS-u kuju planove kako kancelariju Saveza "preseliti" u taj bh. entitet, a na poziciju generalnog sekretara imenovati Dragišu Ćo(r)sovića, sportskog novinara sa RTRS-a.

Kako saznaje Faktor, uz "kolegu", dakle Ćosovića, koji u mjesecima nakon agresije na BiH, tokom prijenosa utakmice Barcelona - Real, nije želio izgovoriti ime proslavljenog bh. fudbalera Mehe Kodre, čak ni kada je postizao golove (za njega je to bio igrač s brojem 9), kandidati za prvog operativca RSBiH su još Šerif Krajišnik, bivši direktor RK Bosna (S) i Tarik Smajović, nekadašnji generalni sekretar RK Bosna (S).

Navodno, njih trojica su poslali prijave na adresu RSBiH, a Komisija za izbor sekretara trebala bi obaviti razgovore sa njima i na kraju izabrati kandidata sa najboljim referensama.

Što se Umičevića tiče, onima koji prate sport ne treba posebno objašnjavati ko je, ali za one koji ipak nisu u tim "vodama" podsjetit ćemo da se radi o čovjeku koji je na televiziji bez imalo ustručavanja i stida "zavapio" kako će mu propasti privatna fabrika zbog radnica trudnica. Objasnio je tada da im je "konto kupiti antibebi tablete" jer u suprotnom, kako je rekao, "ću zatvoriti fabriku, rad mi je fabrike ugrožen". Kasnije je Umičević objašnjavao i izvinjavao se zbog svoje izjave. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.