open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti UN-a
Rusija i Kina predale Nacrt rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika
Rusija i Kina podijelile su članicama Vijeća sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.
14.07.2021. u 21:30
get url
text

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da "ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH".

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvoren Ured visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Schmidta za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Schmnidt bi trebalo da 1. augusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Inzka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

AP podsjeća da su Daytonskim mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD-a, koji je okončao rat od 1992. do 1995. nakon što je stradalo više od 100.000 ljudi, osnovana dva odvojena entiteta u Bosni i hercegovini- jednim koji su upravljali bosanski Srbi, a drugim kojim su dominirali Bošnjaci, većinom muslimani, i Hrvati.

Ovlasti visokog predstavnika naišle su na kritike bosanskih Srba, koji su usko povezani s Rusijom, jer nisu ponudili mogućnost žalbe na njegove odluke, koje imaju trenutni učinak. Ured visokog predstavnika otpustio je mnoštvo službenika, uključujući sudije, državne službenike i članove parlamenta od svog osnivanja.

Rusija se nije složila s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje funkcije visokog predstavnika.

Da li će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje nije bilo uključeno u Daytonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika, ostaje da se vidi, navodi AP.

Rusija i Kina će se gotovo sigurno suočiti s protivljenjem Sjedinjenih Država i članova evropskog vijeća.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti o BiH u maju, američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield naglasila je "ključnu ulogu" visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Daytonskog sporazuma.

- Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira ... kako bi diplomirala iz međunarodnog nadzora - rekla je.

- Sada je vrijeme za ponovni fokus i akciju ka upotpunjavanju ove agende - naglasila je Thomas-Greenfield, te dodala da to znači prije svega suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini.

Ukazala je na "korumpirane političare, pravosuđe pod političkim utjecajem, javne funkcije koje promoviraju lične ili stranačke interese i državna preduzeća kojima je prioritet pokroviteljstvo" koji omogućavaju napredovanje korupcije i potiču egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti.

Britanska zamjenica političkog koordinatora Alice Jacobs nazvala je retoriku oko "mirne disolucije" Bosne - koju su bosanski Srbi promovirali - "stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti" koja podriva Daytonski sporazum.

- Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva, i dalje ima punu podršku Velike Britanije - rekla je.

Zamjenica francuske ambasadorice u UN-u Nathalie Broadhurst rekla je na sastanku vijeća 4. maja da "retorika podjela, nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi".

- Francuska podržava održavanje Ureda visokog predstavnika i vojne operacije Evropske unije u BiH - rekla je i pozvala bh. vlasti "da prevladaju svoje podjele i udvostruče napore na provedbi reformi koje je preporučila Evropska unija i kriterije koji su uslov za zatvaranje Ureda visokog predstavnika".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.