VEZANI TEKST - NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u RS-u

- Argumenti o tome da Republika Srpska navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda se doživljavaju kao neozbiljne te izmišljene. U FBiH postoji sličan problem. Sjećamo se da u Mostaru 12 godina nisu se održavali izbori i nebo nije palo na zemlju. A koliko godina nakon završetka prethodnih izbora nije se uspjevalo da se formira Vlada Federacije BiH? Onda samo od izabrane u skladu sa demokratskim normima NSRS zavisi kada i koga će ona izabrati za sastav Ustavnog suda. To je njena zakonska ingerencija - istakli su u saopćenju. 

Navode da je istinito da u Ustavu BiH postoji stav o tome da odluke Ustavnog suda jesu konačne i obavjezujuće.

- Ali ovo u situaciji BiH znači samo ono da moraju da budu besprijekorne kako sa pravne tako i sa političke tačke gledišta dakle da vode računa o kamenu temeljcu Ustava BiH jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH. Vidimo kakve temeljne probleme stvara drugi stav Ustava  o biranju dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH bez preceziranja načina izbora.

Stoga vrlo štetnim se smatra formalno sholastičko tumačenje Ustava i djelatnosti Ustavnog suda BiH, a kamoli kada odluka se donosi arifmetičkom većinom, šta omogućuje da se posredstvom učešća stranih članova Suda "na pravni način" ignorišu stavovi dva konstitutivna naroda te da se formira povoljna za svoje potrebe vlastita politička stvarnost - piše u saopćenju. 

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a o odluci NSRS-a: Bezobzirni napad na Daytonski sporazum

Ističu i da je iznuđena odluka Narodne skupštine daje osnov za pronalazak konstruktivnog izlaska iz nastale situacije, šta znači upravo početak rada Parlamentarne skupštine BiH na zakonu o Ustavnom sudu BiH.

- Takva mogućnost se sadrži u samom Ustavu. U tačci 1(d) člana VI direktno se govori o tome da "za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava" - objašnjavaju u saopćenju. 

Kako smatraju, donošenje ovakvog zakona u duhu dijaloga, uzajamnog poštovanja i kompromisa bez vanjskog utjecaja postat će, kako ističu, potvrda zrelosti strana u BiH za formiranje istinski suverene države, koja će osigurati povoljne uvjete za trenutne i buduće generacije Bošnjaka, Srba, Hrvata kao i svih državljana BiH, prenosi RTRS