Ovo je danas poručio ministar vanjskih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovarajući na prozivke Kara-Murze da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu i da je Vulin predao transkripte tih razgovora sekretaru nacionalne sigurnosti Rusije Nikolaju Patruševu.

- Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlјa kojom drugi upravlјaju. Sekretar Patrušev, sa kime sam se zvanično sastao više puta, prijatelј je Srbije i profesionalac koji zna da je poštovanje zakona i princip ravnopravnosti u odnosima naših zemalјa mjera svih stvari kao i način i njegovog i mog rada.

U Srbiji žive i rade hilјade Rusa, baš kao što i hilјade Srba žive i rade u Rusiji. Širenjem laži i o Srbiji i o Rusiji i našim službama sigurnosti pokušava se unijeti nemir i nesigurnost među našim državlјanima, ali i raširiti srbofobija i rusofobija - kazao je Vulin, dodajući da to Kara-Murza ne radi sam, ni iz svoje glave, baš kao što ga i tajkunski mediji u Srbiji prenose bez pitanja i provjere.

- Ja ću se braniti istinom i zakonom - zaključio je Vulin.

Kara-Murza, kako je objavio list Nova, tvrdi da je nakon što je Vulin predao transkripte razgovora ruske opozicije uhapšen Andrej Pivovarov, bivši direktor organizacije Otvorena Rusija.

- U maju prošle godine Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tada se sastao sa sekretarom za nacionalnu sigurnost Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija - rekao je Kara-Murza.

List navodi da je Kara-Murza ruski političar, pisac i historičar. Jedan je od najzaslužnijih za to što je usvojen Magnitski zakon u SAD-u, Kanadi, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, koji podrazumijeva sankcije za ruske državljane koji krše ljudska prava.
 
On je ispričao da su u martu prošle godine predstavnici ruskih opozicionara pokušali da održe skup u Moskvi, ali je "u prostoriju upalo nekoliko desetaka do zuba naoružanih policijskih jedinica" i uhapsilo ih. Kako je rekao, zato su se kasnije okupili u jednom hotelu na Novom Beogradu.
 
- Skup je trajao sedmicu i mi smo odmah primijetili da nas neko prati. Svi naši razgovori su snimljeni - rekao je Kara-Murza, navodeći da je Pivovarov bio organizator skupa u Beogradu.