VEZANI TEKST - NSRS usvaja zakon o lijekovima RS-a i osniva svoju agenciju, BiH se ne spominje u dokumentu

- Sutra je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske BiH, donošenje Zakona o lijekovima RS, po hitnom postupku. Obavještavam javnost, naše pacijente, a pogotovo politike i stranke iz Federacije BiH, da ne sjede skrštenih ruku, a posebno apel strankama u vlasti na nivou Vijeća ministara BiH, koje imaju svoje predstavnike u Agenciji za lijekove BiH, da ne budu zatečeni novonastalom situacijom - kaže Rustemović. 

Ističe da postoje pravni mehanizmi gdje se može reagovati kroz Stručno vijeće, Agencije za lijekove BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- Ovdje treba odmah reagovati. Kako? Politika zna, struku nije niko uvažavao i dolazi u pitanje. Uposlenici su sa pravom zabrinuti, pogotovo Kontrolni laboratorij Agencije, sa sjedištem u Sarajevu, oko kojeg se najviše vodi neistina da li postoji, da li je certificiran - navodi Rustemović.

Dodaje kako laboratorij posjeduje sve potrebne certifikate.

- Izgleda da nije dovoljno što ima sve atribute evropske laboratorije, očito nekome smeta i direktno se ugrožava kontrola kvaliteta lijekova, njihova sigurnost i efikasnost. Isto tako direktno je ugrožena egzistencija uposlenih i njihovi porodica. Sigurno će biti poremećeno tržište snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj teritoriji BiH, a pandemija koronavirusa traje - upozorava Rustemović.