open-navfaktor-logo
search
Odgovor Bijediću
Šabović tvrdi: Direkcija za izgradnju Gipromu je ostala dužna više od milion KM
Salih Šabović, direktor i vlasnik kompanije Giprom, koja je bila glavni izvođač radova na Stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15.maj" u Tuzli, koji se gradi već 13 godina i još nije završen, kazao je danas da sporni objekat nikada nije završen, jer je njegova firma uskraćena za novac.
15.09.2020. u 15:58
get url
text
Salih Šabović

- Nisam imao namjeru da se oglašavam i stvaram dodatni pritisak u ovoj kompliciranoj stvari, dok zgrada ne bude završena, ali sam morao regirati na navode Envera Bijedića - kaže Šabović.

SPO "15. maj" je započet 2007. godine, trebao je biti useljen 2009. godine, ali se to još nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

Bijedić je za Faktor rekao: "Ugovorom o gradnji SPO '15. maj' nije predviđeno da se jedna jedina marka koju Direkcija zaradi, treba dati izvođaču radova. Izvođač, odnosno firma Giprom, dobila je tri četvrtine stanova u SPO '15. maj' da bi završila objekat i to je bila njihova nadoknada. Direkcija nije bila u obavezi da izvođaču prebacuje novac".

Šabović je danas ustvrdio da je Direkcija za izgradnju Gipromu ostala dužna više od milion KM i nije tačno da nisu imali obavezu plaćanja prema nama.

- Giprom i Direkcija su 2008. godine potpisali protokol o ustupanju stanova i poslovnih prostora u SPO "15. maj". Taj protokol precizira za koje iznose će umanjiti imovina Direkcije u zgradi. Međutim, Direkcija je već tada sve svoje stanove prodala, tako da su nam trebali dati novac - kaže Šabović.

On dalje precizira iznose za koje je, kako tvrdi, oštećen Giprom.

- Ostali su nam dužni oko 200.000 KM za razliku kvadrata po okončanom obračunu, dio avansa od oko 100.000 KM, po protokolu o neisplaćenim obavezama oko 150.000 KM, dva stana na sedmoj i osmoj etaži što je oko 300.000 KM, oko 120.000 KM za cesije dobavljačima, po osnovu poskupljenja željeza tokom gradnje više od 10 posto oko 200.000 KM. Također, deset godina fiksnih troškova za čuvare, tehničko osoblje, struju, vodu što je oko 200.000 KM, plaćanje za završetak projekta, odnosno poslovni prostor u Živinicama od 90 metara kvadratnih što je oko 50.000 KM. Također, Direkcije je ostala dužna i za izradu projekta statike tokom gradnje i vođenje nadzora što je oko 30.000 KM - navodi Šabović.

{$galerijaFotografija}

Zbog svega toga je najavio tužbu, ali tek nakon što objekat bude završen.

- Kada sve bude gotovo, mi ne možemo s Direkcijom napraviti končani obračun. Zato ćemo podnijeti tužbu, ali je pitanje koga ćemo tužiti jer oni nemaju imovine. Tužit ćemo i Bijedića lično jer je u protokolu koji su potpisali Direkcija i Giprom 2008. godine vrijednost projektne dokumentacije i vođenja nadzora priznata cijena od 618.000 KM plus PDV. Vrijednost tih radova bila je maksimalno 200.000 KM, ali sam ja na to pristao kako bi Giprom imao prioritet na tenderu za gradnju SPO "Stadion" pod jednakim uvjetima s drugima. Naša ponuda je bila 130.000 KM jeftinija od firme koja je dobila posao, a mi ga nismo dobili, iako mi je Bijedić obećao - pojašnjava Šabović.

Dodaje da je sve potpisao na povjerenje te da je 2010. godine sve prijavio inspekciji i finansijskoj policiji, MUP-u i tužilaštvu, ali da ništa nije poduzeto.

Giprom
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.