Sada je ovaj modni mag i erudita Safetova djela izložio u crkvi San Teonisto, koju je kupio i restaurirao i pretvorio u multimedijalni prostor. U pitanju su tri djela - "Zagrljaj", "Velika krošnja" i "Spomen na bombardovanje Trevisa 1944", koja će od 25. februara biti dostupna široj javnosti.

 

Faza restauracije crkve San Teonisto završena je 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je posljednja faza obilježena kreiranjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela, što je učinio Safet.

 

- Benetton je veliki investitor, veliki erudita. Tu crkvu je kupio i restaurirao, a u njoj su falila tri djela kod glavnog oltara. Želio je da popuni upražnjena mjesta pa je voleći moja djela zamolio da to napravimo. I napravio sam – kazao je Safet iz Venecije za Faktor.

 

On će 25. februara u Italiji još jednom primiti pohvale za svoj rad na svečanom otvaranju postavke u crkvi. Poslije uvodnog pozdrava Luigija Latinija i Tobia Scarpa, Safet Zec će razgovarati s historičarem i kritičarem umjetnosti Giandomenicom Romanellijem. Slijedit će umjetnički trenutak sa violinisticom Giovanni Andrea Zanon.

- Safet Zec, bosanski umjetnik kojeg međunarodni kritičari smatraju slikarom i grafičarom sa izuzetnim ekspresivnim osobinama, dobio je zadatak interpretacije i oživljavanja praznog prostora na zidovima crkve, birajući jezik savremene umjetnosti da bi se nastavio dijalog sa antičkim, a koji je već započet u polju arhitekture sa stručnom restauracijom Tobia Scarpa - istakli su iz Fondacije Benetton Studi Ricerche.