open-navfaktor-logo
search
Zapušten i napušten
Safet Zec podsjeća na važnost jedinstvenog gradića: Izložba "Jel' ti žao Počitelja" 26. septembra
U organizaciji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj 26. septembra u ovom malom hercegovačkom gradiću bit će otvorena samostalna izložba slikarskih i grafičkih radova umjetnika Safeta Zeca.
24.09.2020. u 16:05
get url
text

Izložba "Jel' ti žao Počitelja?" obuhvata slikarske i grafičke radove posvećene Počitelju a ujedno je povod za okupljanje u prostoru Društva MLAZ-Počitelj, kako bi se kroz razgovor pokušao naći razlog tužnoj zapuštenosti i napuštenosti ovog jedinstvenog grada, spomenika...

Safet Zec, slikar i grafičar već sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma. Početkom devedesetih godina jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaralaca u zemlji i njen predstavnik na mnogim internacionalnim izložbama.

Do 1989. živi i radi, s porodicom, u Beogradu. Narednih godina je ponovo u Sarajevu. Tu ga 1992. zatječe rat, kada odlazi u Italiju- Udine. Sva djela ostaju u sarajevskom ateljeu. Počinje sve iz početka. Ponovo se strastveno predaje radu. Napušta poetski realizam, da bi se vratio prvo crtanim strukturama na grafičkim pločama i tuš-perom crtanim slikama na kartonima i panoima.

Godine 1994. imao je prvu muzejsku izložbu u Italiji, gdje se italijanskim radovima priključuje desetak radova iz prethodnog perioda. 1996. dobitnik je značajnog Grand prix-a za crtež Alpe Jadran u Ljubljani. U istom gradu 1998. održava se velika samostalna izložba Slike, crteži i grafike (1992-1998), u dva izložbena prostora, MGLC Vila Tivoli i Cankarjev Dom. Tom prilikom je promovirana i prva likovna monografija Safet Zec.

Od 1998. godine umjetnik živi i radi, s porodicom, u Veneciji. U maju 2001. u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu je po prvi put prikazan čitav raspon njegovog stvaralaštva. Prvi put je izložen malobrojni rani sarajevski opus, na koji je Zec posebno ponosan. Želja umjetnika je bila da svoju retrospektivnu izložbu prvo pokaže u Sarajevu, gdje je za njega sve i počelo. Nakon Sarajeva izložba je postavljena u francuskom gradu Lilleu, iste godine.

Danas živi i radi u Veneciji, u Sarajevu i u Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.