open-navfaktor-logo
search
Veliki umjetnik
Safet Zec: U "Exodusu" se nastavlja moja misao o Bosni, njenoj tragediji
Ciklus posvećen Srebrenici, opus "Exodus" je samo dio moga mnogobrojnog rada.
03.07.2020. u 14:24
get url
text

Svakako je poseban razlog njegovog nastanka, to je pokušaj mog slikarskog priloga, moralne i ljudske obaveze da svojim jezikom sjećanja prikažem užas koji se desio. U "Exodusu" se nastavlja moja misao o Bosni, njenoj tragediji, pokušao sam da dam udio internacionalnoj borbi i kazivanju, da doprinesem istini koja je teško spoznatljiva - ističe poznati bh. slikar Safet Zec.

Inicijativa gradonačelnika Abdulaha Skake dovodi do realizacije da slikarski opus "Exodus", koji je značajno pomjerio evropske umjetničke granice, dolazi na mjesto o kojem govori, kojemu svjedoči..., u halama bivše fabrike akumulatora u okviru Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 7. jula.

- Smatram da umjetničke poruke imaju drugačiji vijek trajanja, bolje govore o tragedijama, imaju sadržaja. One moraju imati ljepotu svoga jezika, načina kazivanja, tako da najbolnije slike provedene kroz filter umjetničkog jezika izgledaju probavnije, ulaze u nas i primamo ih sa manje odbijanja - naglašava Zec.

Prvi gradonačelnik sa kojim se susreo, a koji je odmah pristao da se radi je Abdulah Skaka.

- On je mlad i sposoban čovjek, svjestan značaja slike - slučajno prvi kojem sam rekao da vratimo Umjetnički paviljon, a on je odmah rekao: "Hoćemo, Safete, šta treba, idemo odmah". Poslije smo realizovali i "Prvo ulično bijenale grafike". Zahvaljujući njemu pokrenuo se i ciklus "Zagrljaji" koji je prezentiran u Historijskom muzeju BiH, a Fondacija Ivanka i Safet Zec je proširena. Ukazao je čast i poštovanje mom radu, na čemu sam mu duboko zahvalan - kaže Zec.

Dodaje da je on samo jedan od mnogih koji pokušava da kaže nešto svojim jezikom.

- I danas gledamo Shakespireove tragedije, čitamo Dostojevskog, gledamo filmove Spielberga i saznajemo šta se to desilo, to nas opominje i uči o onome što je na našu nesreću utkano u naše ljudstvo. Paralelno smo divni, puni znanja, vrlina, čuda pravimo, a onda se nešto prevrati i pojavi se životinjska divlja supstanca - dodaje.

Umjetnik i promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu, a čije su slike izložene u značajnim evropskim, galerijama i muzejima te u prestižnim kulturnim institucijama svijeta – Safet Zec ipak Sarajevo bira kao svoje glavno odredište.

- Sarajevo je sve ono što me utemeljuje, pogled na svijet, ljudstvo, to je Sarajevo. Neminovno mu se uvijek iznova vraćam. Neizbježan je taj kontakt i dijalog sa Sarajevom. Dugo sam studirao i živio u Beogradu, ali sam svoje najljepše opuse napravio u Sarajevu - naglašava poznati slikar.

Kroz njegova impozantna djela, duboko je urezana emocija, a kako ističe, posredstvom umjetnosti kreirao je cikluse na teme koje ga posebno dotiču.

- Umjetnost ne počiva na lokalnom, morate se kretati, otkrivati i spoznavati. Kada sam počinjao kao mladi slikar, otkrio sam umjetnike iz Italije, Engleske, Francuske, čitao sam mnogo, slušao Bacha i Mozarta, ali gdje god išao i tragao, uvijek sam se u Sarajevo vraćao - ističe Zec.

Govoreći o glavnom gradu BiH, slikar kaže da danas živimo sa posljedicama paradoksa koji nam se nameću. Iako zabrinut situacijom u BiH i, kako tvrdi, nemoćan da razumije "ljudski budalaluk", drago mu je što postoje ljudi na pozicijama u državi, a koji rade svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.