Povod današnje posjete i tema sastanka bio je nedavni napad na ovaj Medžlis, kada je u haremu Gradske džamije ostavljena uginula svinja.

VEZANI TEKST - Bošnjaci u Bratuncu uznemireni: Uginula svinja bačena u harem Gradske džamije

Salkić je dao punu podršku Medžlisu Islamske zajednice Bratunac, te pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

- Pozivam policiju da što je prije moguće rasvijetli ovaj vandalski čin širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ovaj dio grada je pod intenzivnim videonadzorom i ukoliko postoji iskrena volja policija vrlo lahko može pronaći počinioca. Žalosno je da je imovina Islamske zajednice i sam Medžlis Islamske zajednice Bratunac pod kontinuiranim pritiskom i pokušajima da im se uzurpira njihova vakufska imovina. Uprkos pravosnažnim sudskim presudama vakufska imovina nije im vraćena, te je i dalje koriste uzurpatori u strogom centru grada - naveo je Salkić. 

Potcrtao je da se kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru pokušava dodatno uzurpirati imovina Islamske zajednice i na nezakonit način legalizirati uzurpirana imovina i legalizirati nezakonito sagrađene garaže na vakufskom zemljištu.

- Pozivamo nadležne da to prestanu činiti. Medžlis Islamske zajednice ima našu punu podršku u nastojanju da na svaki način vrate uzurpiranu imovinu. Očekujemo od načelnika općine Bratunac da se ogradi i osudi ovaj akt širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Naši odbornici će na prvoj sjednici SO Bratunac tražiti da se Skupština ogradi i osudi ovaj napad - kazao je Salkić te dodao: 

- Mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima, ali nikada nećemo podleći pritiscima i prihvatiti da živimo kao narod drugoga reda u svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Ideje mržnje i netrpeljivosti koje se šire od strane najviših predstavnika bosanskih Srba sve više prave problema u lokalnim zajednicama i među običnim građanima. Ovaj sraman atak na imovinu i osjećanja muslimana Bošnjaka u Bratuncu može se posmatrati i u tom kontekstu. Ja pozivam one koji remete dostignuti stepen mira i stabilnosti da to prestanu činiti - istakao je Salkić.