Obilježavanje je najprije upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u Bratunca, gdje su ukopane žrtve zločina iz 1992. godine, gdje je položeno cvijeće i odata počast žrtvama. Program je upriličen i u Memorijalnom centru Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je naglasio da je današnji datum jedan od najznačajnijih u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, te je podsjetio da ono što danas imaju građani Bosne i Hercegovine nemaju mnogi narodi u svijetu, to su mir, sloboda, nezavisna i suverena domovina.

- Naš cilj je jedinstvena i nedjeljiva Bosna i Hercegovina u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti bez obzira kako se zovu ,kako se Bogu mole i gdje žive. Naš cilj je univerzalan, on nije protiv bilo koga u ovoj zemlji - naveo je.

Bosna i Hercegovina je, dodao je, naša domovina i "mi to svjedočimo ovdje na Drini i na svim drugim krajevima Bosne i Hercegovine".

- Ovo naše okupljanje ima za cilj da pošalje poruku da mi nećemo odustati, koliko god su prisutne sile koje zagovaraju podjelu ove zemlje. Mi ćemo biti uvijek na braniku naše domovine. Važno je da naš trud i žrtvu prepoznaju oni koji mogu pomoći opstojnost Bošnjaka ovdje na Drini, jer da nas nema ovdje na Drini ne bi se imao ko okupiti danas ovdje niti bi imao ko obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine - rekao je i dodao:

"Pozivam vas da svi zajedno više radimo na njegovanju i obilježavanju Dana nezavisnosti i Dana državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Važno je taj dan poslati poruku i čestitati našim prijateljima, sugrađanima, komšijama.  Ono što mi imamo da obilježavamo kroz Dan nezavisnosti i Dan državnosti to nemaju mnogi narodi u svijetu. Ponekad zaboravljamo ono što danas imamo, to su mir, sloboda, nezavisna i suverena domovina".

Salkić je kazao i da "naši ciljevi nikada neće biti usmjereni protiv bosanskih katolika i bosanskih pravoslavaca".

- Mi želimo da se i oni zajedno sa nama bore za jaču, prosperitetniju, sigurniju, stabilniju državu Bosnu i Hercegovinu, jer će to biti garant opstanka naroda  na ovom prostoru i boljeg života svih građana u ovoj zemlji - zaključio je Salkić, saopćio je njegov Ured.