open-navfaktor-logo
search
Vjerski program
Salkić u Maćesima prisustvovao tradicionalnoj Šehidskoj dovi
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je u naselju Maćesi, opština Milići, prisustvovao tradicionalnoj Šehidskoj dovi, koju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i džemat Nova Kasaba.  
31.07.2022. u 15:20
get url
text

Prigodnim vjerskim programom, te učenjem dove za šehide, preživjeli su odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

U periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. godine, ubijena su 73 stanovnika ovog mjesta čija se imena nalaze na centralnom spomen-obilježju.

Salkić je prisutnima istakao "da je međunarodna zajednica svojim pasivnim odnosom i nečinjenjem da diskriminacija prestane vjetar u leđa srpskoj vlasti koja je provodi".

- Ambijent i okruženje u kojem danas Bošnjaci žive u ovom entitetu su nepovoljni. Generator svih problema Bošnjaka u ovom entitetu danas je separatistički orijentisana vlast entiteta koja kroz diskriminaciju Bošnjaka želi provesti ratni cilj o etnički čistom srpskom pravoslavnom entitetu. Zbog toga je u svim entitetskim, lokalnim organima i javnim preduzećima zaposleno oko 1 posto Bošnjaka što je u potpunoj suprotnosti sa ustavnim odredbama – rekao je Salkić.

Smatra da se o trenutnom stanju treba otvoreno govoriti kako bi se pridobila međunarodna zajednica da djeluje da diskriminacija prestane.

- Ovo današnje okupljanje pokazuje da u nama ima volje i snage da ova naša ognjišta i u budućnosti budu naša, u našoj domovini BiH. Država to smo mi, tako se ponašajmo i radimo za našu domovinu – dodao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.